Plasenta Berada Di bawah

Salam. hi mom. nk tanye, moms ade pngalaman tak uri di bawah? hampir2 dekat dengan serviks. ape dokter buat ye? sbb sy check kt kk, kk baru nk buat apoiment kt pakar. gmbar ni contoh kdudukan rahim sy. #34week

Plasenta Berada Di bawah
11 Balas

Wsalam… masa saya pregnant anak ke-2, uri saya stage 1 & bleeding sikit. Masa tu kandungan dh 32weeks. Tahan ward utk pantau bleeding je. Tapi alhamdulillah bleeding dh stop. Rezeki saya bersalin secara normal & mudah sgt. Sampai hospital je terus pecah air ketuban. Doktor tak sempat datang sambut baby. Nurse je 😂 Pregnant kali ni, uri saya dibawah juga tapi tak tutup laluan. Ada skali je bleeding & sikit sgt. Masa checkup saya informed doktor. Doktor kata ok takde apa2..

1y ago

ohhh. kite tak ade bleeding. haritu dah detect time 29week. uri lagi 3cm ke serviks. lpas tu 32week tu, spatutnye scan uri. tpi dokter salah baca nota lepas & salah scan. lpas tu bile sy tnye uri sy ok tak, dia kata so far ok. so sy pikir ok la kan. sat lgi, smlm sy g checkup 34week, dokter ckp uri lgi sikit nk ke serviks. ni sy tgh tungu apoiment pakar. tpi smbil tungu ni, sy try jgk sujud lame2

Saya pun, tutup about 2.1cm. Saya 32weeks. Baru jumpe pakar khamis baru ni. Dia kata dia nak scan semula after dua minggu (34weeks), if masih tak naik, kena terus warded. Dia cakap sbb klu uri masih xnaik time 34weeks, kena warded sbb risau bleeding teruk yang akan membahayakan both mommy n baby. so, pakar suruh ready baju semua lah masa nak scan after 2weeks ni nanti incase kena warded terus.

wslm. sy pernah mcm ni,tp baru 19-20w mcm tu. doc kata masih terlalu awal utk buat kesimpulan. so,lepas dr tu doc scan setiap bulan utk tengok kedudukan uri. 24w uri dah naik sampai la haritu scan 28w. sis banyakkan sujud ketika solat dan jgn angkat benda berat. tu petua org lain la

saya mcm tu juga ..saya kena ward 2minggu masa tu dan uri dan kepala naik hanya 0.5cm masa 35 weeks ..dapat keluar hospital sbb naik sikit tu ..then next week 36.5 terus beranak dah ..sepatutnya saya kena wad sampai bersalin ..sbb membahayakan saya dan kamdungan ..

wsalam, sy jugak mengalami bnda sama sy placenta stage 4 tp alhamdulillah lepas 28week uri naik blik.. cuma jgn angkat bnda berat n byk kn berehat.

Sujud/rukuk lama skit . Dan klu tahan boleh baring smbil luruskan kaki dkt dinding. Klu nk tidur pula letak batal cela kaki bagi tggi sikit .

kalo berterusan kena admit ward..dan rehat kat wad sampai 37minggu utk csec mcm kawan saya

sujud lame² ye sis.. inshaAllah..saya pun pernah mengalami plasenta Previa..

kalau uri ttup bukaan os, kalau dekat hari bersalin x tukar kedudukan, kena czer.

mcm sy alami pp type 3 bersalin pd 34week

1y ago

oo yeke..sbb sy type 4..