SUHU BABY 37.3 C , demam ke atau dedar je? Kalau demam kena pergi hospital terus ke atau klinik?

Salam, mohon bantu, first mom. Umur baby 3 bulan

2 Balas

waalaikumsalam, just dedar tu sis .. sis monitor dulu dekat rumah, lap badan dia kalau boleh setiap sejam, leher, celah ketiak, celah² lipatan kulit tu, n JANGAN SESEKALI LETAK KAIN DI KEPALA BABY, BIG NO! BOLEH MENYEBABKAN SAWAN, n keep tgk suhu, kalau 3 4jam suhu masih x turun, boleh terus hospital .. kalau ada perubahan suhu turun, insyaAllah esok semuanya okay .. baby klau demam ni, parents kena standby jgn tidur malam, boleh ganti² dgn husband lap badan baby, n keep breastfeed 😊 harap semua nya baik² shj 🤲

jerlum anak dulu sis. pakaikan pampers je, tak perlu pakai baju, tak perlu selimut anak. kalau sy, mandikan anak dengan air epsom salt. pastu pakaikan stokin basah, sentiasa lap badan anak supaya suhu tak naik. setiap 2 jam, check suhu. kerap menyusu so that anak tak dehidrasi. kalau suhu dah sampai 38 above, bawak ke klinik.