Demam pada bayi 6bulan

Adakah normal bayi 6bulan demam dan suhu 37.8? Dan bagaimana cara untuk atasi demam selain guna ubatan klinik/hospital..mohon bantu ea..

7 Balas

ummm kalau saya biasa sya mmg akan sentiasa lap badan anak saya dengan air asam jawa and monitor suhu badan, since 6 bulan anak dh boleh makan sye akan buat sup ayam campur dlm bubur nasi dia. Tapi kalau dh 38.5 kene bawa emergency terus dah. Kira demam panas dah tu. Bahaya utk baby. Kerapkan minum susu sbb masa die demam die akan refuse susu and makan semua. Sye pakai coolfever lekat dekat belakang die jugak untuk try reduce kan panas dia. Baju pakai kan baju nipis je.

biasa klu saya yg dah anak 4 ni selalu kena pantau suhu anak4..klu macam nk dedor nk demam selalu tuam dah basahkan rambut dengan air asam jawa.....asam jawa elok tuk kebahkan demam yg baru..klu dah dekat 38c better terus g klinik ..biasa pihak klinik atau hospital bagi ubat jolok ponggong kt bby

Puan boleh try sponging baby tapi jangan guna air sejuk ye. Guna air suam sikit dalam 35celcius. Tapi kalau masih tak kebah, tolong bawa baby ke klinik/hospital ye. Risau demam tu bad sign. Semoga dipermudahkan urusan puan😊

mummy boleh beli cf-rub + cf-bath.. sy guna 2 tu bila anak sy demam mummy.. maaf tumpang iklan.. tapi wani jual.. wani pom guna sis.. berminat boleh www.wasap.my/60138661354

hye mommy. .mommy bole lap2 bdn bby . .slalu pntau suhu bby. kalo suhu mkin naek. .troa ke klinik ye. .bby nk besa 2 😊

awak minum air kundur sebelum susu kan baby.. insyaallah panas turun

mummy suhu 37.3 sila pg hosptl ye. ini dh 37.8 jgn lenggah.