Kaki bengkak hujung trismester pertama

Salam kepada semua , sy nk minta pendapat semua yg ade dlm ni, kandungan sy dr 14weeks until now kaki saya mesti bengkak sebelah kiri sahaja dan sakit nk pijak tapak kaki tu, kenapa ya? Ke sebab sy penghidap hypo thyroid kaki saya jadi mcmni? Selalu juga tunggikan kaki , tp peliknya belah kiri sahaja bkn kedua belah. Mohon pencerahan dari semua ya, sbb ini pengalaman pertama sy. 🙏🏼 #bantusharing #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

Kaki bengkak hujung trismester pertama
16 Balas

sy awal pregnant dah bengkak smpai la now 25weeks da..pnh jugak jd sakit tumit 2-3 hari,tp alhamdulillah sembuh yg sakit tumit,saya mkn multivitamin,kaki bengkak xsembuh lagi just kes saya lepas satu kaki bengkak n sembuh berjangkit kt sebelah kaki lagi..bila saya pergi urut,ramai yg kata pembawakan budak sbb bengkak tu berubah2..so sy redha jela...kt rumah mmg sy kurangkan berjalan,tdo naikkan kaki,pakai stokin ketat,jaga makan,ikut petua org dulu2,elak yg sejuk2,rajin rendam kaki dgn air garam,tempat bengkak sapu kapur+limau+garam kasar+cuka sikit..ni cara tukang urut saya buat, alhamdulillah kurang sikit bengkak,,sabar ye sis,sy memahami sakit tu,huhu

1y ago

Wahh ni lagi banyak yg awak share, thank you sgt ya nnt sy cuba buat mana yg bermanfaat ya, mmg bengkak kaki ni sakit, kdg tapak kaki tu sakit sgt , dah mcm org sakit gout plak rasa haha 😂

Kena refer doc ye. Better check kat KK. Sy start bengkak masa trimester 2. Pernah bp naik tinggi 140/90 sebelum kaki bengkak tp kaki bengkak surut esok paginye. Masa 28 week sy punya bengkak tak surut2 pi KK doc ckp kaki bengkak kes emergency terus refer ke hospital. Warded, hari2 kene inject ubat cair darah kat dua2 belah kaki. Dorang akak buat ultrasound kat kaki nak tgk ada blood clot tak

nnti try pakai TED stocking s atau compression stockings utk release bengkak dan sakit kaki semasa hamil..kalau cri dkt shopee atau lazada dia ada mcm2 jenis..depends pd kemampuan poket kita mcmne .ada murah ada mahal.. mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

most welcome 😉✌🏻

biasa time check up doc tgk kaki. nnti bgthu dia. mcm tak normal je. biasa hujung trimester baru bengkak. awk kn pregnant,buat kerja apa byk2 time raya ni. takkan la family members tak faham,xbg awk rehat. 😑

saya awl trimester kedua. 18w. pon bengkak jugak.. risau tp org kata normal. mybe sy byk berdiri lame. sy pakai stokin n tinggi kan kaki. dh kurang dh bengkak. same mcm dlm gambar awk bengkak kaki sy

1y ago

Yee skrg pn sy mmg tggikan kaki setiap kali tidur, esok surut la skit. Tp da esok pagi ade je keje nk buat bengkak balik 😅

Hi awak pegi check ya. Check blood pressure tau risau pre eclampsia sebab trimester 1 awal sgt utk bengkak. Semoga dijauhkan dan semoga dipermudahkan urusan awak and baby 🩷

1y ago

Alhamdulillah awak semoga sihat selaluu

saya awal trimester pon bengkak kaki , sebab kerja banyak berjalan & waktu tu kerja pon kena angkat benda² berat . malam tu effect kaki bengkk teruk

1y ago

Yeke, urm sabar jela ya, skrg sy pnya bengkak tp tapak kaki yg atas tu yg sakit klu nk pijak, tak tahu nk kata apa , mampu sabar jela sis 🫠

Sama la sis kita bengkak sebelah kiri je nmpk ketara, tapi sy start bengkak kaki 36 weeks.

Selalu hujung2 baru bengkak. Tryla check takut ada kena mengena dengan buah pinggang

Dptkan rawatan. Sbb kaki bngkak awal trimester selalunya nk hujung2 tu bru bengkak.

1y ago

Owh lps bsalin nnt sy beli lh ya tq share info ☺️