ubat tambah darah

Salam ibu2?siapa pernah makan ubat ni sepanjang kehamilan?mcm mana cara makannye ye?suruh husband beli dekat farmasi,die lupa nak tanya cara makannya..

ubat tambah darah
13 Balas

Sya sejak mengandung makan ubat ni juga sbab ubat yg tambah darah yg lain tak cun dengan sya dokter tukar dengan ubat ni. Mula2 dokter suruh makan 1 bijik sehari pagi sebelum sarapan. Tpi darah tak naik2 degil nak naik. Jadi dokter suruh sya makan 1 bijik 2 kali sehari sebelum sarapan pagi 1 bijik sebelum makan mlm 1 bijik. Cara sya makan pagi 1 bijik sebelum serapan pagi lagi perut kosong. Dan petang dalam kul 5 petang 1 bijik lagi sebelum makan mlm. Sya ambik kul 5 petang sbab sya makan mlm pukul 7 tu yg kena ambil petang kalau ambil pukul 6 makan nasi pukul 7 tak masuk lh ubat tu kan. Kalau org yg darah nya degil nak naik makan ubat ni lh. Ni lh cara sya. Lepas sya guna cara tu darah sya naik sampai lh sya besalin sukur smua nya ok😊

Hi.. Let me share little bit over here.. I'm a pharmacist. Ubat ni sgt bagus utk tambah darah. Sy mmg maintain HB saya dan x pernah kurang dari 11. Well i advice all the mommies out there, cuba ambil ubat ini sebelum sarapan. Mcm saya, sy ambil ubat ni kul 7 pagi dan sarapan kul 8pg. Ubat ni perlu makan dengan perut kosong. Baru akan dpt efek yg optima. Klu ambil ubat ni selapas mkn, maka kita x dpt serap kandungan iron tu dengan penuh. Side effect dia mmg akn dpt sembelit. So bayakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. tq

4y ago

Sis, kalau ubat new obimin, kena makan ubat sebelum sarapan jgk k?

Sy makan iberet ni. Ikutkan stgh jam lepas breakfast. Tp sy xblh ambik pg sb lepas makan jd muntah2. Ada yg suggest minum dgn air oren. Pn xblh jgk. So sy tukar makan waktu mlm sebelum tido. Elak kan ambik susu sebelum makan ni. Klu xnt xbkersan. Klu ambik susu make sure lepas 2 jam.

Masa tu doc kk cuma cakap makan 1biji sehari. Kalau tak boleh makan pagi/siang (takut muntah) makan masa nak tidur. Saya makan semua ubat sebelum tidur. Jadi Alhamdulillah tak ade rasa nak muntah Btw semoga sis dan baby sihat🥰

Saya makan ubat ni dulu..tp sembelit teruk walaupun minum susu..najis bertukar warna hitam dan perut lepas makan ni sentiasa berangin..alhamdulillah tukar makan sangabion semua ok.. 😍 saya prefer makan sangabion

Sy mkn mcm mkn zincofer. 1-2 jam sebelum atau selepas mkn. Avoid caffein including tea. Cuma yg ni bau dia taklah mcm zincofer tu and rasa pahit besi dia tk kuat mcm zincofer.

Sy makan iberet ni sepanjang pregnant.. Makan belah malam sblm tidur.. Contoh dinner pukul 9, pukul 11 ke atas baru makan iberet ni n then tido terus.. Jarakkan 2 jam

Doc syorkan 2x sehari sebelum makan (pagi 1 biji dan malam 1 biji)...tapi kena jarakkan 2 jam dengan susu..

Sy x boleh mkn ubat ni. muntah & sembelit teruk. doc tukar obimin pluz. baru sesuai.....

Mkn sebiji sehari. Mkn 2 jam sebelum atau selepas mkn