Bahaya ke tak makan acid folic?

salam ibu2 sy nak tanya sy sejak2 tau pregnant dn alah teruk tk boleh telan langsung acid folic dgn obimin smpailah kandungan masuk 5 bulan , bnyk makan buah2 jaa . kalau nk makan semula boleh ke tk ad masalah ke? #1stimemom #bantusharing

5 Balas

Asid folik memainkan peranan pencegahan dalam pelbagai keadaan seperti : Autism : Asid folik yang diambil sebelum dan pada awal kehamilan dapat mencegah kemungkinan autism pada bayi Bibir dan lelangit rekah (cleft palate) Radang sendi seperti rheumatoid arthritis: Asid folik digunakan sebagai suplemen bagi penghidap radang sendi yang mengambil ubatan mengandungi steroid seperti methotrexate. . Kehilangan penglihatan berkaitan dengan umur: Sesetengah kajian menunjukkan bahawa mengambil asid folik dengan vitamin lain termasuk vitamin B6 dan vitamin B12 mengurangkan risiko masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia. Kemurungan: Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil asid folik bersama-sama dengan antidepresan akan mengurangkan simptom kemurungan pada pesakit depresi. Tekanan darah tinggi: Penyelidikan mencadangkan bahawa mengambil asid folik setiap hari sekurang-kurangnya 6 minggu mengurangkan tekanan darah pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Asid folik juga disarankan baik untuk mencegah masalah gusi Mengambil asid folik boleh mengurangkan gejala vitiligo atau sopak.

Folic acid tu kalau boleh, 3bulan before pregnant dah start makan. Lagi2 awal2 pregnant trimester pertama, sgt perlu utk consume folic acid. Sbb time tu baby baru2 nak terbentuk (spine apa semua tu), dah masuk second trimester lebih kpd supplement tambahan (kalsium, iron, vitamin apa semua) sbb badan perlu extra utk nak support development baby tu. Makan pun kena tambah sikit drp biasa, sbb nak kan tenaga. Huhu. Tapi Okay dah jgk kot byk makan buah tu. Obimin tu mmg sepanjang pregnancy kena makan, so mmg kena continue makan

acid folic membantu pembentukkan bayi . obimin ada smua vit dalam tu...telan sahaja minum air oren pun boleh .sbb ubat yang diberi sangat penting untuk bayi , boleh sahaja makan semula ..

Bgtau nurse atau doctor. Nt dorg bg ubat lain. Masa sy 1st trimester xblh mkn zincofer. Nurse bg ubat lain. 2nd trimester baru mkn zincofer balik. Enjoy your pregnancy mummy ! ☺️

3y ago

👍🏻

acid folic sgt penting sis. kalau susah sgt beli yg acid folic 5mg tablet dia kecik la. memang kecik sgt2