Kebas tangan

Salam ibu2 semua. Saya nak tanya ada tak yg alami simptom kebas tangan masa dah hujung2 (33 weeks and above). Ceritanya saya start rasa semut2 hujung jari, sebelah tangan saja. Tangan kanan. Dan ianya sepanjang hari. Tak hilang until now. Dah tanya doktor, katanya tu biasa bg pregnant woman. Dan biasanya akan hilang after bersalin. Kalau tak hilang baru kena jmpa pakar. Masalahnya saya mcm tak selesa lah. Perasaan dia mcm tangan kita ni pijar kena cili, hujung jari semut2 pastu tak hilang langsung. Dan jari tengah saya mcm sakit kalau nak bengkokkan. After bangun pagi, kebas tu lg kuat nak pegang fon pon x boleh. Kena tunggu sekejap sampai beransur hilang, and tinggal semut2 hujung jari. Then sepanjang hari mmg mengadap la semut2 hujung jari until waktu tidur, and bangun pagi esok ulang benda yg sama. Huhuu. Saja lah tanya kot2 ada ibu2 yg alami benda yg sama. Dan apa yg uols buat untuk laluinya. Terima kasih.

1 Balas

ya kebas tangan memang normal. saya pregnant dua2 anak saya kebas2 tangan sampai deliver. lepas deliver kebas tu hilang. memang tak selesa lagi la saya jenis kerja depan pc.

2y ago

oh ye ke..nampaknya serupa lah kita. betul x selesa sangat nak buat kerja harian. saya pulak kerja deco kek kadang2 nk deco nak picit krim tu x upaya sbb kebas tangan tu. harap2 hilang lah lepas bersalin ni. tq for respond ❤️