Ubat batuk

Salam ibu2, selamat petang saya nak tanya, ubat batuk apa yg sesuai untuk ibu hamil?.saya batuk perik sgt tekak?

17 Balas

Saya pergi klinik swasta minggu lepas, dapat ubat batuk herba. Memang selamat untuk ibu mengandung & ibu yang menyusukan anak. Tapi tak ada perubahan, batuk masih sama. Semalam checkup dekat kk, bagitahu saya batuk. Doktor bagi ubat batuk biasa, tapi doktor cakap makan masa malam sebelum nak tidur je. Lepas tu doktor pesan jangan lebih dos. Semalam baru makan sekali, harini okay sikit, dah kurang batuk. Sis refer klinik dulu & bagitahu sis pregnant

Hai mom. Sy aritu 33week batuk teruk.. Sy byk minum air suam dr pagi smpi malam, berkumur air garam, dan minum madu.. Salah seorang mommy sini share petua ne dgn sy.

Sis.kne g klnik dlu tnye doc pe sesuai tuk sis..sbb xsmua ubt kita blh mkn ms preggy ni..ubt btuk.pn klu kita batuk doc akn bg ubt batuk yg sesuai tuk ibu2 pregnant

5y ago

Sm2 😉✌

Prospan..tu je yg paling selamat..sy ms awl2 pregnant mmg pregnant terok sampai nak ckp xleh asik batuk je..doc bg prospan sbb tu je yg selamat..

prospan..Klu xthan sgt rujuk doc..Tpi sllu ibu mnyusu n preggy elok prospan je..Xpon sis try madu dgn perahan air limau atau lemon

5y ago

terima kasih ☺️

Sye g klinik dpt ubat batuk budak...hahaha...dkter kata boleh mkn...tp sye mkn tkut2...sye mnum kurang kan dos...huhu..

Nurse sy dh pesan awal2 kalau demam jgn pandai2 ambk panadol. Batuk selsema jgn pandai2 ambk ubat. Kena jmpe doc jgk

5y ago

terima kasih

Sy pun tgh batuk teruk sis doc mmg xbg ubat.. just ubat demam je.. doc suruh minum air lemon + madu je sis..

Kena refer doc.. mak sy dlu pnh gugur sbb main makan jer ubt batuk.. tp mase tu dia pon xtau dia pregnant..