Test for GBS

Salam ibu2 saya nak tanya berkenaan dgn test gbs.. untuk tu kita kena request dkt nurse ke? Saya ada bgtahu tentang saya ada keputihan tapi dkt nurse yg jaga saya. Tapi dia xda pulak suruh saya amik test gbs ke apa. Soalan saya untuk buat test GBS ni kita sendiri ke yg kena request? Tq ye. Saya da 19 weeks

2 Balas

Saya 18 weeks dah buat test gbs tu dekat KK. Inform dekat nurse. Sebab saya gatal dekat kemaluan. Keputihan warna kuning. Skrg tgh tunggu result. Pastu doc KK pun ada bagi ubat jugak masuk kt vagina utk hilang kan gatal tu. Alhamdulillah dah x gatal. Nurse kt tempat saya cakap takpe je buat bila bila pun. Lagi awal dpt detect, lagi bagus.

19weeks kalau ikutkan awal lagi sis kalau nk check gbs. Boleh baca penerangan Dr. Imelda

5mo ago

Kita kena bgtau doc/nurse, baru diorang buat. Kena explain tahap teruk tu mcm mana & mention kalau boleh nk buat hvs utk check ada gbs ke tak. Kalau kita cuma ckp keputihan biasa, doc/nurse kk biasanya akan ckp normal lah tu pregnant ada keputihan. Keputihan teruk tu dah level bertukar warna kuning hijau & sampai gatal2 kt vagina tp ada juga yg just keputihan putih je tp rupanya gbs. Awal pregnant pun kita boleh ada gbs tp takda rawatan berkesan selain doc/nurse bagi awak ubat insert dlm vagina. Ubat tu kalau awak pakai harini, sekejap je keputihan hilang. Seminggu 2 lagi pun boleh dtg balik keputihannya mcm biasa sampai awak rimas balik. Dan let say kalau kita test skrg result takda gbs, boleh jadi juga third trimester nanti check balik result ada gbs. Ada saya baca dia 34w dah test takda gbs, tp bila test lagi 36w result ada gbs. Ada juga saya baca minggu ni test kt gov result -ve gbs, minggu yg sama test swasta +ve gbs. Jadi terpulang mommies nk check bila & berapa banyak kali pun