Berpantang hari ke - 12

Salam ibu². Saya dalam berpantang sudah 12 hari. Tapi saya dah 3 hari dah takde darah nifas. Boleh ke kalau saya dah mula solat dan berpuasa mcm biasa? Saya bersalin normal. Atau mmg kena tunggu 44 hari baru boleh buat semua tu. Mcm syg kalau tinggal pose byk sgt kena ganti ?

2 Balas

Wslm sis. Walaupun ramadhan suda berlalu tp mungkin sis boleh baca ni utk tatapan di hari yg akan dtg. Mandi nifas hanya boleh dilakukan setelah 40 hari. Walaupun selepas 2 minggu bersalin dan tiada darah keluar,sis tak boleh mandi nifas. Perlu tunggu sampai 40 hari juga. Tak boleh la sis fikir beban ganti puasa dsb. Itu kelonggaran yg Allah bagi pd kita org perempuan. Kalau nak lebih kepastian sila rujuk pd yg pakar agama.

4y ago

Ye sis. Jgn dgr ckp org yg bagitau bole puasa sebelum habis 40 hari lepas bersalin. Risau saya baca pula. Bukan apa sis,hal bersuci ni tak bole ambil ringan. Ada riwayat yg mengatakan mayat diseksa dlm kubur hanya sebab kencing sahaja. Apatah lg ni melibatkan hadas besar. Saya pun baru bersalin seminggu sebelum puasa hari tu. Rasa terkilan sebab sebulan penuh tak dapat puasa. Tp Allah dah tetapkan hukum macam ni. Banyak kelebihan utk kita. Ada setahun lg sebelum puasa tahun depan. In shaa Allah sempat nak ganti.

Saya pun trfikir begitu tp tak boleh ya.. Kena ada ilmu psl benda ni.. Saya 3minggu je darah then berhenti seminggu then ttibe dtg balik.. Kita tktau darah tu dh betul2 kering ke belum.. Tunggu sampai ckp tempoh habis pantang baru la yakin utk mandi wajib ya