MAKAN DURIAN

Salam ibu², Kandungan sy nak masuk 7 bulan, bahaya ke kalau makan durian 1-2ulas? Untuk lepas rasa je

26 Balas

kalo setakat seulas dua boleh je makan..lain la kalo awk mkn sebiji dua..kita tak digalakkan makan durian sb boleh menyebabkan demam panas,,lg satu dlm durian ada kandungan gula yg tinggi dan menyebabkan awk bole sangkut gdm..tu saje..kesimpulannya,,nak makn boleh,tp kuantitinya sikit la

Sy dri awal pregnant berbiji biji dh telan awak.. bhya tu sbb gula tggi dalam durian.. maniss.. kalau ada GDM ya kna berjaga jaga Tp makan je lah awak kalau awak rasa nak makan.. tidak memudaratkan .. yg memudaratkan kalau makan tak ingat hari esok

makan durian tak ada masalah.. yg masalah kalau naik berat badan berkilo la lepas tu.. ingat lagi masa pregnant sulung, lepas makan durian berat naik mendadak sampai kena tegur dengan nurse 🤣 tapi okay je.. cuma berpada la makan tu

sy bru mkn td seulas .sy bru 22w3d . seulas je laa , risau jgk tapi alhamdulillah takde pape . husb kata mkn jee skit buat rasa rasa . dia tahu sy hantu durian . risau dia kalau beli durian bnyk , sy bedal tak ingt dunia kang .

Musim durian ni makan je la sis.. sy dah makan berbiji-biji dah.. cuma jgn la banyak sgt sebab durian buah tinggi gula. Makan la selagi ade musim ni, lepas ni dah beranak berpantang pula kan kempunan..

11mo ago

betul tu. sy setuju. cuma nya makan tu jgn la sampai tiada hari esok😁

preggy 7 bln dh blh mkn dh..cuma mkn berpada...kalau mkn byk ulas tu..cpt cover dgn minum air kosong dr kulit durian tu..bg sejuk blik...tp kalau blh kurangkan jadi dua ulas je sbb lain org lain ragam..

masa 1st baby dulu. sy makan boleh kata tiap2 minggu. tapi xde la sy melantak mcm tak ingat hari esok🙈🙈. masa tu musim durian. hee. kita boleh cumanya makan berpada2 ja.

kalau takda GDM okay je. lepas makan minum air banyak. saya dari dulu mengandung makan je. sekali makan belas² ulas. kalau risau makan setakat hilang kempunan jela

Boleh jika tiada alahan dgnnya. Jika ada GDM, awas! Mmg naik gula dalam darah sbb durian tinggi carbohydrates. Pandai-pandai lah adjust portion makanan

Makan je sis buat lepas teringin, tapi jangan makan nak dekat minum air gula sangkut nanti. Kalau gdm kena hati2 sikitlah kena beringat makan