MAKANAN BAYI 6 BULAN

Salam ibu², baby sy dh nak masuk 6 bulan. Sy ibu yg bekerja dan hantar anak ke taska. Soalan sy boleh tak kita masak bubur & puri banyak dan frozenkan dalam bekas² kecik? Bila baby nak makan baru panaskan.

6 Balas

Boleh awak. Ikut keselesaan dan kemudahan awak. Saya pun working mom. Masa anak baru mula makan saya prep banyak dan frozen kan. Pengasuh akan panaskan waktu makan nanti. Masuk usia 7 bulan sampai sekarang (2 tahun) saya freshly cooked. Saya bangun pukul 5am everyday and spend time kat dapur 10-15mins. Tipsnya awak prep siap2 bahan nak masak. Nanti nak masak tinggal campak2 je.

bubur better buat fresh. puree blh simpan dkt freezer. nk senang buat bubur, awk blh frozenkan beras (basuh siap2), protein ikut portion (kiub2 kecil). so pagi tu awk just ambil brp kiub awk nk guna, panaskn ats api, letak sikit air..ambil masa dlm 10-15 minit sahaja. then awk tapis bubur tu smpai tekstur halus. atau beras tu awk blend siap2 letak dlm bekas bersih. pagi tu just tmbh air sahaja.

boleh. cuma nya bubur frozen ni rasa mcm sponge sikit. sy mommy yg berkerja. sy mmg prepare mknn baby setiap hujung minggu. sy masak utk seminggu terus. makanan 3hari pertama sy letak di chiller. utk hari ke4 dn keatas je sy frozen kan. sy buat dr anak sy start makan. sekarang dh masok setahun. alhamdulillah baby sihat dn aktif antara contoh mknn yg sy prepare

boleh je tp atas penerimaan anak jgk. mommy try la dulu jgn buat 1 batch byk terus, mcm anak sy tak sudi mkn frozen, dia nk fresh cooked😅, lauk yg duk peti sehari dua ok lg. tp nasi tetap kena yg baru. nk cepat sy buat beras frozen

Blh kot… tp kan, better buat fresh2.. buat bubur & puri kjp aje utk baby… sbb kuantiti dorang sikit aje…

boleh.. sye pun buat mcm tu.. cuma stok saya utk 3 hri mkn je.. lps tu tukar menu lain..