Tidur meniarap ketika hamil

Salam ibu ibu... Saya skrg pregnant 1st baby, usia kandungan 5 bulan. Persoalannya selamat ke klu tidur meniarap ? Saya dari sblm kawin lagi klu nk bg tidur lena akan tidur meniarap. Tapi kdg sy xsedar 😅

5 Balas

Jgn amalkan sis. Kawan sy pregnant nk msuk 6 bulan.. dia mintak husbnd dia urut blkng bdn smpai tertidur.. dh sedap tidur bru tersedar yg dia tidur dlm keadaan tertiarap.. mula2 ingt tkda apa.. sbb tkda pendarahan.. perut pun tkda sakit.. 3 mggu kemudian ada checkup kt kk.. nurse ckp bdk dlm perut dah meninggal lemas dah 3 minggu. Sedih dgr cerita dia.

1y ago

Iye ke risau plk saya 😅 TQ sis sudi share

boleh sendal dgn bantal klau selalu sgt xsedarnya... tak pun beli bantal shape U @ C , ssuai utk org mengandung.. jgn dgar org cakap "aku relax je tido mcm tu mcm ni" org kita ni selagi tak kena memang akan belagak sikit, bila dah kena mula la buat video salahkan takdir. sebelum tawakal kita kena usaha dulu.

X selamat, bukan je ibu x selesa nt sbb perut tertekan dan klu sy la sy dah sesak nafas. Bayi dlm kandungan pn akn effect. So better ubah lah cara tdr tu, menyiring. klu tak sedar jg guna penghadang mcm bantal atau bntal peluk. Atau peluk suami lagi bagus haa 😆

Biar betul tidur meniarap kandungan dah 5 bln ?😧 tak rase ape ke sis.. bahaye tu.. tidur mengiring ke kiri sis.. kalau lenguh ke kanan pula.. jgn terlentang or meniarap.

1y ago

Kadang shj dalam xsedar sbb perut xbesar sangat lagi. Kadang bila dh lenguh mengiring, itu kdg sampai tidur meniarap. btw terima kasih semua yg bagi nasihat & tips. saya 1st mom mmg xde pengalaman lagi 🤭

Salam. Tak baik sis untuk kandungan.