13week 3day

Salam and hye para ibu semua. Ini adalah kandungan saya yg pertama. Saya kan, sejak 2 ke 3 harini asyik overthinking 😓 kdg terfikir, okay ke janin dalam kandungan saya ni Saya last scan masa kandungan 8 minggu, Alhamdulillah dah ada heartbeat. Kemudian masa buka buku pink di KK, Dr takde buat scan sbb Dr kata masa scan sebelum ni janin dah ada heartbeat. InshaAllah minggu depan, saya ada appt di KK. Apa yg buatkan saya overthinking adalah saya takde alahan mcm mual² atau loya, cuma kurang selera makan terutamanya bila menu yg ada sayur (sebelum mengandung saya amalkan DSSS, jdnya sayur mmg makan setiap hari) dan cepat letih sikit. Saya takde niat untuk ada alahan mual² atau loya, muntah² sampai lembik org kata, tp itulah kdg terfikir okay ke keadaan sebegini untuk ibu hamil. Sekiranya ada rakan² ibu yg sudi berkongsi pengalaman semasa hamil sebelum ini, saya dahulukan dengan ucapan terima kasih. Doakan saya ya ☺️

41 Balas

saya 7 bulan pregnant tanpa alahan dan loya .. selera tu jangan ckp .. hmm tu jalah yg buat saya overthinking disebabkan selera bertambah berat dengan jayanya naik 23kg 👻 overthinking mcm mna nak turunkan balik berat hahahahaha aduiyay .. tp dugaan semasa mengandung paling sakit bg saya ialah sakit tulang punggung .. jd saya kerja memangg kena baring jugak .. xleh dduk lama2 .. ulang alik dduk dan baring .. sekrang trimister 3 dugaan saya gatal satu badan hari2 benda yg sama .. jd dugaan org lain2 .. walaupun xda loya / alahan .. dugaan saya naik berat bdan , sakit tulang punggung & gatal satu badan ni pun dah cukup seksa

sy salah sorg ibu y sama mcm awk,masa 1st pregnancy. overthinking sgt keterlaluan. sepanjang pregnancy xde alahan,xde muntah,setakat loya² ringan je.risau kdg² sbb fikir bby ok ke? pregnant x ni. setiap kali scan hati bdebar². tp alhamdulillah dapat lalui dgn tenang n sabar. klau x sdp hati trus g klinik scan. rupa² mang sy sejenis y xde morning sickness.skrg tgu masa untuk kelahiran ank ke 3. InshaAllah kena tuka mindset pregnancy ni lain org lain ragamnya. selagi bby okay. jgn risau..

Wassalam, hai. Saya pun sama, alhamdulillah tiada alahan terhadap makanan dan bau-bauan. Ibu mertua saya cakap untung betul saya tak kena semua tu, sebab ada menantunya yg lain kena alahan teruk sangat sampai kena admit hospital. Jadi, bila difikirkan balik, kita ibu-ibu yang tiada alahan ketika mengandung sangat bertuah ye hehe... Saya pun mula-mula ada overthinking juga mcm sis. Tambah pula ni my first time pregnant. Tapi lepas dengar mak mertua saya kata mcm tu, lega sikit hati ni.

Saya dah 21 minggu and first mom to be. Sepanjang kehamilan Alhamdulillah saya tiada mengalami sebarang alahan , selera makan pun bertambah sehingga naik 3kg dlm masa 6 minggu . Mula2 risau jugak baby dalam kandungan okay ke tidak sbb routine seperti org biasa tak mengandung cumanya perut je nampak kedepan and masuk 18 minggu lega dah rasa gerakan baby . To me setiap ibu ada pengalaman masing2 . Just enjoy evey moments

Ramai je yg saya kenal mengandung tiada alahan. Boleh makan macam2. Baby pun lahir sihat-sihat. Kalau cakap pasal overthinking, saya yg tiap kali mengandung alahan teruk berbulan sampai tak boleh bangun ni pun sentiasa overthinking. Tiap kali mengandung je mesti otak dan fikiran ni duk fikir yg bukan2. Memang hormon ibu mengandung agaknya sis, kita asyik fikir yg bukan2.

2w ago

Sama la sis, sampai dah hujung mengndung ni overthinking makin teruk

Saya pun takda alahan hihi. Cuma tak lalu makan je lah tapi takda rasa loya atau nak muntah pun. Tapi tak overthinking sebab walaupun takda alahan, tapi badan saya memang rasa sakit lain macam. Saya anggap tu je lah penanda saya pregnant supaya tak overthinking hahah. Sekarang nak masuk 7 bulan dah. Jangan stress2 & overthinking ya sis, kesian kat baby nanti 🫶🏻

hehehe mmg lain org lain pembawaan sis. ada lg jenis suami yg menanggung duka la ms istri mngandung 🤭 ada yg lembik sgt2. ada yg semuanya ok. sy yg anak nak masuk 2 org ni pun mcm sis juga. pandai fikir bkn2. baby ok ka dlm perut/x. ni da masuk trimester ke3 pula kdg overthinking. baby lahir nti mcm mn. apa semua ok/x 😅 kdg pndai terbawa2 emosi

saya pun first pregnancy sis, mmg takde muntah or loya... makan je awal2 mengandung tak selera apalagi tgk nasi.. tapi bila dah masuk 3bulan keatas baru rasa baik... apa2pun awak kene positive thinking sis, sebab fikiran baik akan menjadi baik jugak😊 awk tengok je video baby comel2 sambil solawat usap2 perut awak 😊✨

Puan harus katakan "yihaaaaa..horreyyyy"😆😆😆😆sbb alahan loya muntah smua tu mnyakitkn puan..hehehe...tu antara dugaan dan cabaran mgndung yg pling saya elakkn...Mcm kli ni sy pregnant lngsung xda alahan..xda mual xda apa2..tp suami yg teruk kna...😄normal puan..its ok..jngan stress k...lalui dgn snyum..

2w ago

sya ank prtma tiada alahan rilex jak,suami yg alahan teruk...tp mngandung kali nii lain dr yg lain alahan sya😅mlhn berat menten jak,buat nurse bising🤭

Saya pun sama situasi macam puan. Saya last scan 12 minggu masa bukak buku di KK, tapi sebelum tu ada la scan diklinik untuk confirm ada heartbeat. Then lepas tu sampai la kandungan 21 baru buat detail scan dia klinik. Selama tu pun saya overthinking, saya pun takde alahan. Semua saya lenjan makan, Alhamdulillah okay saja