Mengandung atau tidak

Salam hye momy semua.. nk tnya. Sy dh lewat period 10 hari. Tp test upt negatif. Sy test opk dh 3 hari +ve.. ikutkn 6/3 haritu dah jumpa waktu subur.. atau masih awl utk sy test upt? gambar first, ptg smlm pkul 1.53pm.. Gambar kedua test pg td yg atas sebelum mandi, yg bawah selepas mndi(masih terang).. #ingintahu #firstmom #newmom #bantusharing

Mengandung atau tidak
14 Balas

OPK utk test kesuburan. Line test kena lagi terang n naik cepat dari line control untuk cari peak period. Masa ni boleh plan utk bersama suami. Utk pregnancy, kena test guna UPT. Bila boleh mula test tu kena tengok guna test UPT mana sebab semuanya lain2 ketepatan untuk detect hormon pregnancy. tt cukup yakin tak haritu test opk 3hari positif? OPK ni biasanya akan positif selagi mana kita dalam tempoh subur (mcm saya lebih kurang seminggu subur). Point penting adalah mencari peak ovulation period. Tempoh ni sangat sekejap. Mungkin beberapa jam sahaja. Jawapan saya ni berdasarkan pengalaman saya cuba mengandung dgn cari peak ovulation period guna OPK test dan tiada apa2 masalah untuk mengandung. Alhamdulillah 2 bulan saya konsisten check pagi petang, melekat rezeki. Doakan due saya bulan 6 ni.

selalu nya kalau opk dh terang mest upt pun dah naik line jugak ..try ambil air kencing first sekali lps bangun tido..opk boleh pakai dont worry.. sis kene berjaga-ii ya..ad dr kata kalau opk naik double line terang ad high chance untuk pregnant..upt mmg makan masa sikit.. maybe awal lagi..

4w ago

Tak semestinya. Opk bukan penentu pregnant atau tak. Ramai dlm ni situasi mcm sis ni last2 tak pregnant. Upt tetap negative sampai period. Jgn beri harapan dulu

nak check preggy better xperlu nk gunakan opk sis..nnti buat lg konpius..sbb ada org nk period pun opk dier positive...better check guna upt sahaja..boleh try guna upt lain yg lebih tepat mcm clear blue..kalau period regular dah delay 10 hari sepatutnya dah terang tuu

sama mcm saya dulu byk kali test opk double line test upt negetiv biasa kalau opk double die tengah dalam fasa baru nak membentuk tunggu dlm seminggu dua lagii try test upt inshaa Allah double line ni berdasarkan pengalaman sayaa

4w ago

inshaa Allahh moga ade rezeki awak dlm bulan yang muliaa nii 🤍

klu sye, sye ikut rsult upt.. Bley try clearblue digital.. yg tu lg accurate & bley tw weeks jgak.. btw, period awak regular x? klu regular, 10 delays ptutnye upt da terang

better awak check gune clearblue tu. saya dulu pun dah 7-8minggu check upt tetap tak nampak naik double line. kadang hormon kite semua berbeza2. apa2 pun good luck! 🤗

Aik knp nk test opk.? Opk kan tuk tgok kesuburan je, maksudnya klau opk +ve blh bersama dngn suami,yg nk kata pregnan ke tak tu upt, opk takde kene mengena sis….

boleh jgk guna opk . tpi nk comfirm guna utp lgi Sahih... opk ni kalau naik merah trang mybe dah ada kntung .. sama ada dah disenyawakan atau sebaliknya..

Follow upt je. Repeat balik upt selang beberapa hari nanti

UPT -ve tak pregnant. OPK bukan untuk test pregnancy.