Baby besar

Salam.. harini saya 37w baru selesai jumpa pakar O&G.. refer sbb baby besar.. hmm.. tadi doc scan baby dah 3.37kg. Doc kata besar lah sebab baru 37w. Btw Saya Gdm on diet. Doc dah bagi surat untuk warded 5/9 nti.. 6hb kena induce dah..masa ni 39w.. saya risau kot masa 39w tu bby boleh jadi besar lg. Saya risau kot saya tak dapat bersalin secara normal. Kalau boleh taknak lah czer 😭 Banyak jgk komplikasi doc bagitau tadi bila baby besar ni, kemungkinan baby akan trsangkut bahu masa lahir, baby x boleh bernafas dn banyak lg.. risiko utk ibu pulak mungkin akn mengalami koyakan yg banyak dn pendarahan. Saya ada mintak nk bersalin 38w, tp doc xbagi huu.. ada tak ibu2 pengalaman macam saya? tggi sy 147cm jer adakah boleh bersalin nrmal if berat baby 3.7 @3.8kg..

1 Balas

ya mmg besar sis tp kalau dah normal boleh mudarat kan baby berserah saja lah kalau doc suggest ceaser . yg penting ibu anak selamat semuanya . InsyaAllah Allah permudahkan . btw saya pun due 6/9

10mo ago

Itu lah..risau btul.. tp td doc xbgtau pun czer.. cuma dia kata kena induce 6hb tu.. cuma dekat labour room nti la kan kot xdapat teran kena emergency czer..harap2 lepas la nk teran klu nrmal dn takde komplikasi apa2..