Ada ke yg Due bln 2..sbb GDM on ubat jadi kena bersalin 37/38w?

Sy due 13/2 sbb GDM on ubat metfomine 4 biji sehari..jadi kena bersalin 38w..minggu dpn dah 37w jadi doc nak tengok bsp mnggu dpn ok ke x.kalau x ok kena bersalin mnggu dpn la 37w.masa scan hari tu doc tnya kenapa ibu GDM x boleh lebih hari?yg sy tau risau baby besar itu je... doctor kata bukan sbb itu je.yg paling risau bila uri stop berfungi sbb ibu GDM uri cepat matang dn baby boleh lemas sbb x dpt oxygen...risau plk dgr..ada ke yg dah bersalin 37w sbb GDM?

4 Balas

saya edd 11/2 tapi kena bersalin 28/1 ahad ni serah diri sbb metformine juga kena ambil 2 kali sehari. Takda da ambil bsp sbb mmg dah kena beranak kan 😅

sy gdm on insulin..check up 16hb1..doc bg surat serah diri 27hb1..hahahahaha td ptg dh slmt bersalin 😂 x ckup bulan..36w 3d berat baby 2.77kg..normal

3mo ago

mudahnya...tahniah.

Memamg org gdm kena bersalin awal. Tak boleh tggu edd. Ada yg 34-35w dh bersalin siap kena cucuk dexa.

3mo ago

Haah kalau kurg 37w prem sbb tu kena cucuk dexa.

klu gdm dan ada risiko..mmg akn bersalin lebih awal.