pregnant tak cukup makan sbb alahan

salam hai korang, korang pernah tak ada dlm situasi tak cukup duit nak survive. mcm saya sebelum ni mmg makan rumah je jimat.. mmg everyday masak n cukuplah makan pgi sampai ke malam. tapi sbb alahan saya tak boleh masak n pergi kedapur n saya tak boleh makan masakan dkt rumah ni jd saya membeli je.. skrg saya terpaksa beli je kt luar, kldg ada adik2 tolong berikan makanan… klu beli luar tu 1 hari sekali je makan.. sbb skrg order foodpanda pun kurang2 rm 20.. ada 1 tahap makan roti kosong 3 , kesian jgk kat baby sebab x cukup makan. tp roti pun kena jimat tkut esok x tahu nak makan apa. skrg pun tinggal brp je nak survive smpi minggu depan sblm gaji. doakan saya kuat ye dan doakan baby selamat.

2 Balas

wasalam.. kdg² sy tahu juga rasanya mcm mana sbb ada pernah lalui situasi yg sama ni juga. minta tolong encik suami.. minta tolong dia siapkan makan time pagi atau malam sebelum yg senang nk panaskan. sup ke singgang ke sayur tumis ke. then sblm gerak pagi tu gi kerja minta tolong panaskan lauk dgn masak nasi. tak lama pun alahan ni tpi awak kena cukup makan especially 1st trimester ni sbb time ni la baby tgh berkembang dalam tu. zat nutrient semua tu kena cukup utk baby.. atau kalau xblh, drpd order foodpanda minta tolong jiran² ke masak lauk lebih bayar dkt diorg. lagi jimat.. sy doakan awak dan baby ya semoga sihat² selalu aamiin..

2y ago

😭😭😭 jgn rasa down. xpe kita ni wanita. betapa kuatnya allah buatkan kita. semua yg lelaki boleh buat, kita pun mampu buat. tapi tak semua yg wanita boleh buat, lelaki boleh buat.. kita ni kuat, badan mental fizikal semua kuat.. cuma kena control emosi sbb kena elak rasa depressed, sedih semua tu. boleh effect baby.. bykkan berdoa insyallah semuanya baik² je ❤️🌼

jgn la order dgn food panda. order direct kedai or dgn org je. order food panda grab food mmg plg murah rm20. silap2 boleh cecah rm50. sye dulu masa 1st trim sama je xboleh masak. masuk dapo pon xboleh. jadi muntah. so sye search je dkt fb, group2 berdekatan kawasan sye. order dri situ. xpon tgok dkt foodpanda lps tu search nama kdai tu dkt fb. nnti ws je org kedai tu tye delivery. selalu mesti ade. tmpt sye ni pulak food panda caj delivery plg murah 8.99. so sye buat mcm tu jela nk jimat sbb kalau direct kdai dorg xnaik kn hrga makanan. dorg caj dkt delivery je.