Salahkah??

Salam... Ermmm maaf sbb soalan nie dh mcm satu luahan... Sy 33 week,dh x larat nk buat kerja.nk bgn pn suami kna tlong.. Msalah sy, bila sy dh kurang wt kerja rumah,automatik mk mertua sy marah ckp pnyegan sgt,kang nanti ank cacat..sedih la.cm mendoakn plak.. Sy dh x larat nk angkat bakul bju .. Klu angkat jgk sakit piggang pastu bila msak brdiri lama ja kaki bengkak.. Mertua sllu kol kak ipaq ngadu sy nie x leh diharap,x bleh wt kerja.. Bila suami tlg wt kerja, mertua mesti perli2 ckp kna caqi org gaji la klu cmni.. Sy stress la.. Bru2 nie jantung bby bergerak laju sbb sy terlalu stress n kna tahan jp.. Tapi Alhamdulillah kejap ja pastu bby ok n bleh balik.. Sy kn sangkut GDM, selang dua miggu kna g klinik cek gula 4 kli pn mertua marah. Sruh cek kt rumah ja sbb kt rumah nie byk kerja nk kna buat.. Bgi sy bila dpt p klinik tu hri y bahagia sbb dpt kluaq dri rumah tu kjap..time tu la dpt rehat..Sy bkn sja2 xnk buat tpi sy memg dh x laqat sgt2 nk bergerak pn dh terbatas sbb sakit kt celah paha tu smpai 1 tahap tu sy dk berdoa spaya sy dpt masuk wad check in awai sbulan tuk berehat.. Salahkah klu sy berdoa cmtu?? #firstbaby

83 Balas

lebih baik keluar Dr umah mil n duduk sndri, nnt da bersalin mcm mna.. semua org yg kne uruskan Kita.. wktu berpantang adalah waktu utk ibu rent sepenuhnya Dan Hanya tumpu pd baby shaja... xblh stress2.. tu punca2 meroyan la apa semua.. #inicumapendapatsaya

Sis knp sis perlu ikut mertua klu sis tak buat kerja tak salah pun.. Sis perlu fikirkan diri sis lagi2 tgh mengandung.. Kena bnyk rehat.. Sy pun duk sekali mertua.. Sy hanya buat kerja sy & urus suami saja..sy tak buat kerja takde sapa suruh.. Sy mmg tak boleh org suruh sy..

Alhamdulillah.. Sy x merasa duduk dengan mil.. Balik kmpung pun time raya kenduri sakit or kematian.. Ini la yg ditakuti kaum ibu skrg kan... Seeloknya duduklah asing... Bukan maksud sy semua mil suka ambil kesempatan tau.. Ada juga mil yg baik2 🤗

sya dengan mak mertua pon tak ngam . . mak mertua suka hina keluarga sya . padahal keluarga dia lagi teruk . mak mertua selalu cakap . dia baik an saya sebab anak dia kahwin an sya . sedih juga tahan hati ni kekadang rasa nak marah balik . tapi sya sedar sya siapa

maaf sangat cakap tp mak mertua awk ni sejenis merajakan anak lelaki. dia taktau ke kerja2 tu tanggungjawab suami ? kalau cucu dia lelaki, dia didik dgn cara macam ni mintak maaf laa, siap sedia la anak suka mengarah2 perempuan. mmg dh bnyk jumpa macam ni.

mmg susah law dok bercampur ni..semua serba x kne..kalau boleh dok la sewa umh sendiri..sekarang ni saya ngandung ank no 2..saya dh 34weeks 4days saya dok kt umh sendiri n dh ckp gan suami kali ni berpantang sendiri je..mls nk pening2 kepala..

Sy Doa kan Sis baik² je, Kalau pandangan Sy Baik Kuar je Dari rumah, Kalau mak mertua dah xmemahami situasi sis,kerje rumah tu Xpayah lah buat, name pun DAH Sarat, Kalau basuh Baju sendiri okeylah, Kalau Suh basuh baju mertua Baik xpayah

Sis maaf ckp awak bukan bibik ye nk buat smua kerja, mak mertua awak nk ckp y die dlu mgndung boleh buat kerja berat2 ke? Nk smekan zmn dlu dgn skrg ke ape? Kerja apa y byk sgt nk buat? Hari2 nk lap cermin ke? Hari2 nk sental jamban ke?

tgl rumah mertua? ia tnda yg awk perlu kluar dr ruma dia.. fkirlah msk2.. dia xsukakn awk. selagi awk xbrtndak kluar..selagi itulah dia akn mmbuat awk trtekan.blum lg past pantang brslin bgai.hrp awk xla pntg ruma dia.

tak tahu nk ckp apa . mmpu doakan semoga Allah lembutkan hati mertua awak dan sedar kesilapanya .. if ada duit lebh awak try la bncang dgn suami sewa rumh sndiri . bnyk msalah bila tnggl dgn mertua ni 😪