pecah ketuban

Mommy2, nk tnya sy td dh pech air ketuban, skrg 37w4d, pastu g hosp sbb byk air kluar tp bukaan bru 1cm nurse tr cek pastu kna bgi kluar balik.. nurse ckp klau kt rumh full lg 1 pad dtg balik kt hosp. Ada kemgkinn x sy bkl melahirkn hri ni ? Takut kna bedah

3 Balas

Sama mcm sy sis.. Pecah ketuban, pegi hospital, bukaan baru 2cm pukul 1.00 am.. Air non stop kluar, doktor pesan klu rasa2 dah kering air tu, cepat bg tau nurse.. Tak rasa sakit sgt.. Start pukul 5.30 am sy dah rasa contraction, nurse check bukaan baru 3cm.. Nak nangis je rasa nya, tak tahan sakit.. Mak sy call, dia kata jgn baring, jalan2 pusing keliling katil tu, kaki tendang2 mcm sepak bola.. Pukul 8.00 am sy tak tahan sgt, panggil nurse, bukaan 5cm, terus tolak labour room.. Fuhh lega.. Sampai labour room tak boleh teran lagi, sbb baru 5cm.. Tp sampai tghari takde progress, sakit tu mmg minta ampun.. Sy teran je masa ada nurse dtg check bukaan 😂 alhamdulillah baby selamat lahir pukul 1.00pm dgn bukaan hanya 5cm td tu, berat baby 2.52kg, dpt 2 jahitan, tp takde koyak, doktor kata just nak kemas kan balik je bahagian intim tu☺️

Saya pecah ketuban almost 19 hour baru bersalin. Tu pon terpaksa emergency czer sbb fetal distress. Jantung baby dh low. Tapi bedah serious i cakap x sakit langsung. Cucuk tulang belakang pon x sakit sbb contraction lagi sakit. Dont worry mommy. Stay positive ye.

Apa-apa kena bersedia ye puan. Sebab kalau pecah air ketuban, sekejap je rasanya bukaan makin cepat. Tak silap saya lah. Sebab masa saya dulu walaupun induce, sebelum pecah air ketuban cuma 2cm, lepas tu 4cm.

3y ago

Tak jugak sis. Saya pecah ketuban 19jam baru bersalin 😂 tu pon kena emergency czer sbb fetal dah distress. Alhamdulillah lahir anak prem saya 35minggu