BABY KECIK

salam dan hi mommies. sy dh 32 mggu tp doktor ckp baby kcik dari usia kndungan. berat baby baru 1.3kg.. doktor x risau sbb baby still mmbesar.. tp sy yg risau.. ada yg bpglmn mcmni juga ke.. apa patut sy lakukan..

10 Balas

Sama mcm saya masa 36weeks doc kk ckp baby kecik kene refer pakar slyg .smpai doc ckp baby iugr baby kecik .2.2kg je berat mmg sedih n kecewa tp pakar scan 2.56kg normal .dia ckp baby bole naik lg berat cuma jgn besar sgt .saya harap baby saya naik berat bdn yg normal sbelum bersalin .due lg 2 minggu .saya harap baby saya dan baby2 sis semua naik berat badan sebelum bersalin ..Aaaminnn ya Allah .

sya masa scan 35weeks,baby 2.1/2.2 kg je. doktor ckap ok normal. yg scan tu kdg2 xleh caya juga momy. sbb yg scan tu cuma anggaran je. mcm kawan sya,masa preggy dok scan baby dia 3.4 kg,dok dah bagi siap2 surat tuk czer, tapi bila time bersalin tu, kawan sya rezeki dia dapat bersalin normal n baby kuar baru 3.12 kg je.

sy prnah komen cmni kat post org lain, anak first saya minum susu anmum berat saya naik berat baby pun naik.. skrg prgnnt no2 sy dpt susu free ducth lady, tp berat sy je naik tupun sikit, berat baby kecik scan 35w 2kg, sy kene paksa brsalin 37w

Sy scan 30weeks hari tu pun baby 1.2kg. Doktor cakap macam kecik sikit. Kena makan banyak sis. Risiko kalau baby kecik, boleh stop mbesar. Mungkin kena bersalin awal sebab takut baby tak dapt cukup nutrisi. Boleh search baby iugr.

samelah sy, scan 6/6 bru msuk 36 weeks. doc kte bby kecik 2 kg je. sptutnye 2.4kg. trus kne rujuk pakar. tpi tgh tnggu tarikh appointment nk jupe pakar.. harap2 takde msalah untuk bby dan ibu. aamiin²

11mo ago

mse scan tu doc ad cakap tak risiko bayi kecik?. sbb doc sy dia tak terangkan kt saya. dia just bgthu smua okey. tpi prkembangan byi mcm kecik skit.. gitu je . pahtu trus ckp rujuk pakar😌

graph development still okay tak? haah baby first saya keluar kecik je, 2kg at 39week. alhamdulillah sihat. nak buat macam mana mak pak genetic kurus.

11mo ago

Awak kena bersaalin awal ke??

Saya pun baru ni pi scan 32 week, baby 1.6kg Dr cakap kecik sikit. Dr harap 36 week nanti baby 2kg ke atas.

Maaf tiada pengalaman. Awak kena start high protein diet untuk naikkan berat baby.

Sma mcam sya 32 mnggu scan tdi berat bby 1.3kg ..spatut nya dh 1.5kg berat bby

11mo ago

Dr ada suruh beranak awal tak

makan banyak sikit sis.....minum ais