Tips hb low

Salam, boleh tolong bagi tips untuk hb low.. risau lah, berat pun tak naik2

7 Balas

Consume zinc supplemen macam biasa waktu malam. 2 jam lepas dinner. Boleh minum ningxia young living 3x sehari. Kurang kan kafein teh dan sebagai nya. Makan vitamin c atau buah buahan tinggi kandungan vitamin c. Lepas makan zinc + vitamin c. Jangan minum susu & berkafein selepas itu. Ini akan kurang kan penyerapan iron.

awk try amal sunquick ksong 1 gelas . letak 3 sudu sunquick oren tu . pstu letak ais then mnum je .. sy amal mcm tu dri 11 naik 13 . tpi sy ad ambik stu sudu madu tuarang jgk pg slps sbuh . dlu sy amal mkn syur , kerang , hati ayam lmbu kgkung tu smua tak jdi .

tips nak bgi penyerapan efektif untuk zinc/iron adalah dgn makan benda masam. biasa doc ada prescribe kita zinc/iron supplement kan, makan dgn jus masam. inshaAllah penyerapan zinc tinggi. kalau boleh pemakanan pun kena tinggi kn makanan yg ada zinc/iron.

saya pun hb makin menurun.. dr dah tukar ubat dri obimin ke Zincofer. Cuba lebihkan makan daging merah, sayur macam bayam, ikan bilis, buah delima, jambu batu, susu, oat..

12mo ago

Setuju dengan sis yang komen ni. Untuk @Aien, sebelum awak nak consume apa2 supplement atau ubat refer dulu dengan doktor ya. Sesuai untuk orang, tapi mungkin tak sesuai untuk kita.

try laa minum peel fresh marigold yang jambu batu merah tu . hb saya alhamdulillah naikkk since minum tu .

boleh try makan minyak kelapa dara, sy hritu hb 11 naik ke 12.4 asbab sy makan pil myk klpa darah..

Saya minum sunquick guava sangat membantu