Baby 2 bulan menangis menjerit setiap malam

Salam. baby saya 2 bulan. dah dua minggu dia menangis menjerit setiap malam. selalunya akan start dalam pukul 11 malam - 12 malam and akan stop lebih kurang pukul 3-4 pagi. Awalnya suspek perut kembung, da jumpa doktor dan doktor bagi ubat. Saya bagi campur (susu badan + susu formula). Doktor suruh stopkan susu formula sebab dia kata susu formula tu yang buatkan dia kembung. Tapi sudah seminggu saya fully susu badan, masih lagi menangis menjerit setiap malam. Orang sekeliling saya kata saya salah makan sebab tu anak masih kembung, tapi saya da jaga pemakanan saya. saya tak makan sayur, buah, seafood, ikan, kambing dan daging sebab takut anak kembung. Tapi masih tak selesai kembung anak saya. Saya da buntu sangat sangat. Tolong saya 😢😢

21 Balas

pnah cuba "youbaby"? Anak sy dlu kuat juga meragam tp bla ada org nasihat sy cuba "youbaby" mmg 360° brubah hidup sy, anak tdo lena... Jaga bila lapar ja.... sapu light² ja dekat ubun², dada, perut & blkg... kmudian sapu kat tapak kaki & betis, urut slow² smbil dukung pn blh urut betis baby tu... last bekas² krim td ada dijari bley gosok sikit hidung baby... semuanyaa light² ja... sbb youbaby tu ada rasa mint²... anak sy selesa btul... tp sy laa temenung dgn harga... hahahaha... jimat² pakai jadiny....

11mo ago

menjadi ke youbaby?

pasang zikir / ayat alquran dekat rumah. selepas mandi sapu minyak telon urut urut sikit perut, belakang badan, kaki, tapak kaki. tuam baby pakai tungku herba baby tu. awak ada cuba pum susu? cuba tengok berapa banyak oz setiap kali pum. ada susu hindmilk tak? susu yang pekat. takut baby tak kenyang. jaga masa susu baby tu. awak kalau nak bagi fm kene try n error. tengok susu fm mana sesuai. botol susu pun kene juga try n error. sbb botol susu pun boleh buat baby kembung juga. awak ada pakai kan barut?

11mo ago

pakai bedung. setiap kali tidur mesti pakai bedung

teruskan urut perut baby sampai dia ok, lama2 nanti baby dia tak kembung perut dah.. mungkin badan dia belom serasi dgn keadaan dunia.. kalau dia menangis x tahu punca bila tgh2 malam try laa pujuk dia walau mcm mana skali pon.. kdg dia panas, kdg dia nk kita dukung, mcm2 lgi lah.. dulu sy macam tu jgk.. anak kuat menangis jgk tgh2 malam.. lama2 nanti dia sendiri akan ok.. sekrg bby sy dh 6bulan.. kul 9malam dh tido smpai ke pgi esok nye.. tpi sy start ajar dia tidur awl masa umur dia 4bulan

11mo ago

mungkin juga. doakan saya diberi kekuatan untuk hadap 🤲

sy baru habis difasa tu sis. masuk bulan ke4 baby dh start slow mengamuk mlm (menangis yg smpai xda bunyi) sy ikhtiar mcm², beli buai (baru 12 hari baby dah stat buai). pegi berubat sana sini takut ada gguan/ lain2. then sy byk mbaca, ciri2 bby sy high demand. klau tido x boleh dtglkn terus sis. kena pastikan dia betul² tido baru boleh buat kerja lain. kalau menangis, kena dukung. baca ayt kursi selalu d ubun2 ank . sy fhm prsaan sis, yg penting mental sis kuat k.

urut perut anak dengan minyak yuyi atau minyak baby,setiap kali salin pempes,selepas mandi..boleh search cara urutan perut baby.. insyaallah dah xkembung..saya selalu buat alhamdulillah baby saya xpernah kembung perut..,pastikan sendawakan baby setiap kali selesai menyusu.

11mo ago

saya guna tropika tapi boleh juga cuba minyak yuyee

pglmn sy mcm ni la tp mse tu dlm pntang...tp dsbbkn gngguan...pdhl zkir mmg psang ttp xjd ape...last2 g brubat bru lpas tu ok..xde dh ngis2...sis cuba je la...klu dktr dh cuba...prmknn powm dh jga...cuba jmpa ustaz plak...xslah kite iktiar...

sama sis...anak saya pun MCM tu ..tpi anak saya masuk zohor smpai maqrib ngis MCM ketakutan .MCM ada benda dia nmpk ..zikir dh pasang 24jam..perut tak kembung pon...ada yg bgitaw try azan 4 penjuru.... alhamdulillah skrg dah tak pernah ngis dh....

sabarlah ibu, baby sy pn 2month ++ cmtu jg..time dia nangis 1-2 pagi smpi 4-5 pagi..kadang rsa koyak+mental kejap tp bila tgk dia siang hari dia behave je, tido pn baik je trus rasa bersalah n kesian..doa byk2 ye ibu ❤️

11mo ago

setakat skrg belum ok lg..dh 2-3 tmpt amik air tawar..xpa doa byk2 ya ibu, sy pn risau sbb bln dpn dh nk mula keje.

Try check signs for colic juga ya selain daripada zikir semua tu. Baby saya dulu start kena colic bila masuk 2 bulan. Nangis jerit2 non stop setiap hari berejam. Bukan sebab gangguan or masalah kembung.

boleh cuba kaedah cure cuddle/5s boleh tgk kat youtube. sy cuba anak sy so far berkesan. bila baby dah tenang nak tdo pasang kan ayat quran & white nose utk dia tdo lama