anak belum merangkak

Salam ank sy dh 8bulan..tp masih belum merangkak..gigi naik 6 batang dh..kwn2 dia suma dh nk bjln..adakah perkembangan ank sy agk lmbt..ank ptama sy xda pngalaman..🙂

2 Balas

anak sy 9 bulan baru boleh duduk, lepas tu baru boleh merangkak & berdiri meniti tepi2. org nampak mcm lambat, ada yg ckp anak sy takut nak berjalan sendiri. umur 15 bulan boleh berjalan sendiri, sekali jalan dia terus pecut laju pakej sekali dgn memanjat sofa naik turun katil sendiri. semput dibuatnya nak kejar dia 😂 sy perhatikan dia lama merangkak, makin banyak dia bertambah skill .

Setiap anak berbeza pertumbuhannya puan, kebiasaan nya yg tumbuh gigi belum boleh berjalan, yg boleh berjalan belum tumbuh gigi , tapi kalau puan nak kepastian boleh consult dgn doctor ya