Anak blm tumbuh gigi, merangkak dan duduk

Umur anak sy 7 bulan 16 hari tp blm tumbuh gigi lg tp gusi dh bengkak.. merangkak pun blm tp dh melunjur ke dpn.. duduk pun blm lg.. risau jgk tgk anak kwn2 semua dh pandai merangkak dan duduk..

2 Balas

jgn risau pertumbuhan anak2 semua x sama, anak prtama sy umur 10bulan baru ade 1 gigi, umur setahun 2bulan naik 2-3gg srentak..hehe.. bab merangkak ni sis kena byk dorong dia atau tlg dia, contoh jauhkan mainan or mkanan kesukaan dia, bila dia cube nak meniarap ke depan, sis angkat2 pggung or lutut dia tlg support supaya dia nak mrgkak.. bila2 sis or suami free, boleh tunjuk cara merangkak tu depan dia, buat demo supaya dia nampak dan ade keinginan nk cuba.. buat slow2 ya😘

sabar yea mommy 🤗 y pntg jg beza kan anak kt dgn anak org ..lain budak lain pertumbuhan dia .insya Allah 🤗