Tips ajar / pujuk bayi berjalan sendiri

Assalamu’alaikum & good day to all awesome mommies out there 💪🏻🌟 Alhamdulillah anak dh 1 tahun lebih Tapi x mnunjukkan keinginan nk berjalan sendiri Kalau ajak dia ‘tatih’, ikut mood; ada hari dia nak, ada hari dia nk merangkak ja Meniti semua ok; dia masih perlukn objek / perabot sekeliling utk berdiri / berjalan Mostly akn merangkak kalau nk p mana2 Kalau berpaut kt Ummi dia, mau lah berjalan beberapa langkah, then akn merangkak balik (mmg laju bab2 merangkak 😅) Ada tips utk ajar & motivate dia utk start berjalan? -selain menggunakn walker (sbb saya baca penggunaan walker x bagus utk baby 🤔) Terima kasih in advance atas jwpn & perkongsian tips 💖 (Still waiting for that first steps 🥹) #ingintahu #firstmom

7 Balas

1. Selalu bawa dia pijak permukaan yang berbeza2 seperti rumput, simen, pasir dan lain2 supaya merangsang otot kaki dan minat dia untuk memijak. 2. Selalu berlari2 atau acah-acah kejar sewaktu dia bertatih atau keluar ke taman/ jogging bawa dia. 3. Pakai kasut depan dia dan pakaikan dia kasut cantik2/ menarik/ berbunyi yg dapat menarik perhatian dia untuk gunakan kasut dan berjalan. 3. Pakaikan pelindung kepalaa supaya bila dia jatuh sewaktu berjalan dia tak merasa sakit dan tidak trauma untuk berjalan lg

12mo ago

Wah byk tips 🤩; ok noted, insyaAllah blh cuba praktikkan 👍🏻👌🏻🤲🏻 Terima kasih ya puan 🙂🙏🏻💖

ank sy 10 bulan lebih merangkak xlagi. tp jalan betul2 suka bila org tatih. dri tatih kne pgg dua2 tgn skrg pgg sbelah tgn je . 2 3 4 pagi xtido semata suruh bawak bertatih. tp tula. xmerangkak lagi 😂

samalah ank sy dh setahun 4 bulan pon tkut2 lg nk langkah sndri. tp bile pimpin tgn laju btul langkah mcm tergopoh gapah pon ade. merangkak mmg laju sgt haha

12mo ago

Kan..merangkak tu mmg laju, sat ja dh dok kt sebelah kita 😂 InsyaAllah semoga anak puan & anak saya blh bjalan, berani utk melangkah sendiri soon 🤲🏻💖

try bg dia walker yg push tu..bkn yg duduk tu..yg baby berdiri pegang..anak sy,sy bg guna tu..9bln dh bleh 3/4 tapak..kakak dia lambat..

12mo ago

Sy beli push walker, dia lngsg xnk guna. lebih tertarik dgn toys depan tu saja 😂 tapi takpela it takes time utk dia biasa. and hopefully dia berani melangkah soon

sama mcm anak sy. boleh meniti laju cuma bila kita lepas tgn, dia xberani nk melangkah. skrg Ayahnya yg rajin bawa dia tatih dlm rumah.

12mo ago

inshaAllah Amiin ☺️

u cuba beli push cart tu. yg ada music2. anak i main tu je. cepat jalannya lambat pulak bercakap. adeh.

12mo ago

ank sy dah besar. kami mmg ada sejarah keluarga cakap lambat. anak2 buah pun semua mmg bercakap lebat umur start 3tahun🤭tapi semua okay2 sahaja.

selalu ajak dia jalan2.