Kuning Hari Ke-7, ada petua lain ke selain bf/pump susu? 🙏

Salam. Anak saya harini dh hari ke 7, bacaan kuning dia 14 😭 saya dah kerap menyusukan anak. Setiap sejam saya susukan. Tp bacaan still tak turun2. Adakah normal sbb tali pusatnya belum tanggal lagi? Bantu saya 😭.

7 Balas

Hi sis, saya pun tak pasti betul ke tak petua ni, tapi orang tua ada pesan bagi mandi air rebusan labu kundur tu atau pun boleh pergi kedai ubat cina beli untuk mandian turunkan kuning. Dorang ada jual yang pre pack punya tinggal u rebus je. Lagi satu haritu nampak kat Tiktok ada Pegawai Perubatan share baby kalau kuning time tidur malam tu tak boleh off semua lampu . Maksudnya kena on lampu tidur sikit.. saya pun baca dan dengar apa orang tua cakap tapi sis boleh cuba ya… good luck sis hopefully baby turun kuning cepat…

11mo ago

baru sempat baca ni hihi. alhamdulillah syukur, selamat berpantang ya sis 🥰❤

Baby saya twin dua2 jaundice, hr ni hr ke 12 mmg hr2 pergi kk check kuning. Mmg kna keep bg susu badan n mix dgn formula, make sure dorg kencing n berak ok. Kata doktor kuning tu akan kluar melalui najis. So keep kjut baby bg susu kerap. And then satu lg saya cuba jgak beli herba kat kedai sensei yg warna kuning tu, mandikan baby pagi ptg. Ikhtiar. Now mkin trun but still under monitoring. InsyaAllah nnt hilang

11mo ago

tq sis untuk sharing the tips. alhamdulillah skrg jaundice baby dah turun 6 hari ke 9 haritu. saya ada cuba tips ambil 2 titis air dari anggur hijau, letakkan dekat lidah baby. & pada masa sama susukan baby dgn kerap. alhamdulillah bacaan turun

hai sis. alhamdulillah segala puji bagi Allah. anak saya pun jaundice. hari ke8 dah stop ambik drh. petuanya bg susu kerap, xkisah la bf atau susu formula. pastikan ank kerap berak kencing. dan saya on lampu siang mlm, dlm bilik kdg gelap wlupun waktu siang Kan. on ja lampu. ibu jgn mkn dlu halia,kunyit atau jamu2 Tu. bg baby ok dlu

11mo ago

alhamdulillah tq sis untuk tipsnya. alhamdulillah hari ke 9, anak saya jaundice dah turun dari 14 ke 6. saya follow tipsnya & tambahan waktu pagi, saya ambil air daripada anggur hijau (sedikit saja dalam 2 titis) letak dkt lidah baby. alhamdulillah kuning baby turun & skrg kerap susu je.

Actually memang susu je yg boleh membantu turunkan kuning selain fototerapi. Nak lagi cepat turun sis mix, bf and bagi susu formula. Kalau ikhtiar lain, sis boleh try mandian herba untuk turunkan kuning kat kedai cina tu. Baby saya almost 3 weeks demam kuning, KK consider prolonged jaundice, ni apa yg saya buat sepanjang dia kuning bulan lepas.

Hi sis, kalau ayah sedara saya dia ajar ambik pitawali letakkan die punye getah dekat telapak kaki anak. Sepupu saya dah buat. Alhamdulillah sekejap je kuning anak akan turun. Insyaallah kita ikhtiar

Matron yg jg sy dlu pesan.. Klau bf.. Kne elak kn ikan bilis, lada hitam n halia masa awal2 pantang.. Sbb tu penyumbang jaundis ank.. Lg2 klau darah o

Takde kaitan dengan tali pusat sis. Kencing berak okay?

11mo ago

kencing berak alhamdulillah ok. yg saya perasan, ada perubahan. sebelum tali pusat tanggal, baby kerap tidur yang panjang & kita yg kena paksa dia bangun utk susu (kalau tak, dia tidur je). lepas tali pusat tanggal, dia dah mulai nangis untuk minta susu & kerap buka mata. masa tu senang dah nak bagi susu dgn kerap.