tips bukaan 37week

Salam , ada tak tips nak bukaan awal 😭 Harini genap 37week , 27/12/2022 ni cukup 38week kena serah diri . saya kalau boleh taknak beranak paksa . Tapi tu la , berjalan senaman semua saya buat termasuk gymball . tapi masih takda tanda and takda rasa sakit lagi huhu 😭 Boleh tolong doakan saya tak dipermudahkan bukaan bersalin . saya gdm on diet , baby pulak besar , itu kena serah diri 38week tu . #firstbaby #pleasehelp

23 Balas

hye sis.. pngalaman sy seorg pesakit induce buat la senaman mcm mna pun bersama kerap mana pun klu xda contraction bby xkluar juga.. sy leaking then terpaksa induce sbb gbs positive.. sblom leaking 2 hari dokter ade selup and ckp da nipis bukaan tu da buka around 2cm mcm tu.. tp sy xda rsa contaction langsung.. sbb tu bila leaking dokter risau sbb contaction xde.. awk jgn risau pngalaman sy induce ni xda la skit mna.. sy blom pernh rasa contaction biasa so sy xthu thp sakit dy.. tp pngalaman induce bukaan 4cm sy msih mmpu brjalan.. dlm LR pun sy rasa nk bngun brjln untk krgkn rsa skit tu.. 😅 InsyaAllah doa yg baik2 ye.. smoga Allah mudahkan urusan sis

1y ago

Alhmdulillah.. sy induce 5 ptg.. 8mlm bukaan da 4cm.. 11.13 Alhmdulillah slamat mlahir.. sma2 sis 🥰

Saya pun induce sebab gdm on diet. Bersalin 40w1d. Induce drip pukul 12tghari. Pukul 3 ptg dah 9 cm. 630 ptg Alhamdulillah selamat bersalin normal vacuum assisted. Anak first juga. Sejak awal mengandung saya naik turun tangga setiap hari. Siap cuci tandas semua. Baby taknak keluar juga. Takda tanda langsung. Okay je induce bagi saya. Takda lah teruk seperti yang orang selalu cakap. Tak dapat rasa lagi sakit normal macamana.

sis start skrg mkn nenas muda sis... kalau larat bersama suami buat la hari2.... huhu jgn mcm Sy dlu serah dri 38week jugak...msuk dgn xde bukaan so mmg dr Induce....sakit dia tuu smpai lupa cara nk nafas sbb Duk tahan sakit tu sy x nafas..... 😅 sakit Lak berterusan mmg x Kasi chance nk rilex2 Jap.... better ikhtiarkan sesuatu sis...nenas muda, bersama suami or kerap2 jln bnyk2

1y ago

sama2 sis...hehe sy pun dh dpt hint beranak 38week jugak ni anak ke 2...kalini mmg nk ikhtiar jugak benda lain xnak serah dri gitu je.... moga Allah permudahkan urusan bersalin Kita nnt 😊

saya pernah baca bismillah 21x smbil usap perut, selesai baca niat dlm hati .. saya x pasti kbetulan k ape, tp anak k2 dn k3 saya melahirkan dgn cara ni.. mlm 2 saya buat, 2 ke 3pg saya tsedar dn keluar tanda.. masa saya baca 2,saya buat dgn yakin dn pcaya pdNya.. ni utk kelahiran k4 saya, in sha Allah nnt dh msuk 36w-37w saya nk buat lagi.. mudah2n Allah izin dn pmudahkn..

1y ago

wah terima kasih sis 👍 saya pun mmg betul2 usaha nak ada bukaan awal sebelum tarikh dokter bgi tu . tq ya membantu ..🥰

sama la awak. kita dulu gdm jugak. tp mkn ubt. kena masuk ubat. yg ni anak ke 3. anak pertama dgn ke 2 tak pulak kne gdm. tp antara tips yg biasa kita gne nk bg bkak jln, buat push up dgn bjln je. 😅 pstu ckp kt perut, baby, meh la kua jumpa ibu. tak rindu ibu ke?🤭 mntak suami doakn jugak supaya dipermudahkan. doa suami tu penting..

Saya 39weeks, kena serah diri sebab baby suspect besar and saya tak ada gdm. Mula mula dr plan nak induce, tapi disebabkan pagi tadi check 1-2cm and pukul 12:30 tadi dah 3cm, dr book LR terus. And setakat ni tak perlu induce. Malam tadi saya banyk zikir, doa, exercise sikit. Jalan itik, saya tak buat sebab tak larat. Kalau sis mampu, sis boleh bersama dengan suami.

1y ago

wahh mudahnya 🤲🏻 Alhamdulilah , semoga saya pun dipermudahkan jugk . suami saya kerja jauh , kalau saya dah masuk hospital baru dia bole cuti 😣 btw tq sis share ❤️

puan ada ig?? nnti try follow ig confinementlhelper ni .dia ada bg tips tuk bersalin tenang ..mana tahu ilmu yg d share dpt mmbntu puan tuk bersalin tenang..nm ig dia : eja_cofinementhelper .. sy share ss di ruangan komen ea bg memudahkan puan utk cari ignya .mg dpmudahkan segalanya..aamiin

1y ago

most welcome 🤗

Maaf ye klo sy ckp ni agak kotor, sis ada cuba x petua ni, kena bersama dgn suami. Air mani tu blh buat bukaan juga.. org kata air selusuh semulajadi....... kedua selawat dan minum air hujung rambut lepas mandi tu... Ketiga zikir nabi yunus dlm perut ikan tu.. smbil usap2 perut dan ckp gn baby.

1y ago

suami saya tentera , skarang saya di kmpg 😣 jauh . so dia baru hbis cuti , so nak cuti lagi sekali kena tunggu saya masuk hospital dulu baru boleh mintak cuti bersalin pulak 🥺 and minum air hujung rambut tu belum cuba . saya akan try nanti . tq tips yaa ❤️

pnglmn sy buat senaman mcm mn pun tkde rsa apa2,siap mop lantai guna tuala smbil mencangkung....dh naik risau dh,then sblum 39weeks mlm tu husbnd buka surah tup2 kul 12 dh mula contraction tu....alhmdulillah kul 4:33 dh besalin...pi hospital kul 3lbih😂😂

1y ago

hospital mana sia

sy due 22/12 ni tapi still takde tanda ape lagi..tadi checkup dktr extend tarikh 27/12..ank ke tiga yg ni..mcm2 tips da buat..mintak doa ibu2 dlm ni doakan sy bersalin sblum edd sy tu ye.. Semoga norhusyani husni dapat bersalin lancar dan selamat 🤲🏻