Sumbing lelangit / Cleft Palate

Salam, ada tak ibu ibu yang ada anak cleft palate. anak saya baru lahir 7hari. dan ada cleft palate. Saya banyak google tapi cuma buat saya jadi sedih.

3 Balas

anak saya (1bulan 10hari) lahir ada cleft lip & palate. mcm saya doctor tmpat saya bersalin siapkan appointment dgn pkar plastik, pakar gigi, pakar telinga. ibu dont worry, jgn down, sbb benda ni boleh repair n insyaAllah cantik kejadiannya lepas operation nnti. klau cleft palate diorang akan operate bila baby dalam umur 8-12bulan bgantung keadaan baby jugak. baby kena cukup berat yg diorang tetapkan untuk proceed operation. ibu boleh join CLAPAM, situ byk kita boleh belajar nk susukan baby n macam2 lah.

wassalam.. Sy xda pengalaman. tp kwn2 Sy ada yg berpengalaman. slalunya dokter akan refer case ni utk buat rawatan n cantumkan. mcm kwn sy, tggu bayi 4bulan baru dokter check n buat rawatan selanjutnya. skrg ank dy dah 5tahun. alhamdulillah x nmpk dah. mcm normal. cuma ada garisan (parut shj). jgn sdih yer mommy😍🥰

sabar ye , anak saya macamtu juga , nanti dia akan buat operation bibir dia tuu , cantikk