Baby cleft

Hai mommies yg berpengalaman. Ada kemungkinan ke bila dapat detect anak cleft lip and palate, akan tertutup sebelum dia lahir? #pleasehelp #ingintahu

6 Balas

mengikut pembacaan sy, pembentukan kritikal seorang bayi adalah dlm 4 mgu pertama. sekiranya ibu x mengambil asid folik pd fasa ini, kemungkinan mdapat anak cacat spt cleft lip, x ada tempurung kpala dan sfina bifida sgt tinggi. klu blaku pd fasa ini, x bole reverse balik. banyakkan mbaca tentang kepentingan asid folik sblm dan sewaktu mngandung.

3y ago

ya betul. mmg ramai x tahu dan x sedar. tp klu kita plan nak mngandung, sebaik2nya kena ambik folic acid 3 bln sblm. itu ada dinyatakan dlm buku mngandung pink. klu dah tahu baby dlm kandungan cleft, x perlu panik atau mnyalahkan diri. kaedah perubatan skg mampu mbetulkan masalah cleft.

kalau tertutup semula tu mungkin tak, tapi dont worry. seawal 3bulan dah boleh buat operation. and baby saya sendiri cleft lip & palate. if ada apa apa soalan, saya akan jawab dan bantu sekiranya saya tahu. boleh dm saya dekat ig baby sy. @nadinethebossbaby

2y ago

hi. im so sorry baru tengok apps ni. so far nak masuk kali ke dua operation. lip operation i buat masa 5 months untuk lips and hard palate, so next week 25/3, my baby dah 10months. so akan operation untuk palate yang tengah dan belakang

sebelum pregnant memang x ambik asid folik.. dan awal pregnant pun x ambik asid folik sebab tak tahu pun pregnant.. tapi alhamdulillah, saya redha.. rezeki Allah nak bagi kann.. sekarang dah 35w, tengah counting days 🥰 btw tq yaa sudi respond

3y ago

https://my.theasianparent.com/bayi-sumbing-minum-susu?utm_source=question&utm_medium=recommended

Saya penah ..masa mula2 tahu mengandung ... bedan tu naik kan perenakan saya ... nasib baik laa tak de apa2 .... bedan cakap tak apa sebab baru xjadi baby lagi .. saya tanya kakak saya dia marah ..nurse dia cakap mana boleh ...

3y ago

Ni mcm lain kes dr cleft lip and palate ni, tkde kaitan dgn urut peranakan

dnt worry mummy, tp sy baru je jumpa baby yg ada cleft lip ni. dia comel sgt baru 48 hari. nnti dh lahir doc akan bg date utk operation. jgn sedih, stay strong utk baby. ini slh ujian dan ada hikmah nya utk baby nnti.

2y ago

Moga dipermudahkan kan ya mommy 😘

Untuk dia tertutup balik tu impossible, tapi lepas dia lahir & masa dia besar sikit nanti awak boleh buat operation untuk tutup cleft tu. Don’t worry, fikir positive ok mummy🤍