Nama

Salam. Ada sapa2 tahu tak kalau org jpn salah daftar nama anak, blh tukar tak? Ayah saya pergi daftarkan nama anak saya. So sy dah tulis siap2 semua info nama anak apa semua. Balik2 sy tgk nama anak salah eja. Blh tukar tak? Sbb salah dia ? Penat sy pkir nama dr ngandung lg dgn maksud baik2. Kalau salah eja apa jd nya maksud tu ? pleaseee ada spe2 tahu takk

17 Balas

Boleh sis..klu anak bawah 1y, just p pesuruhjaya sumpah..klu atas 1y n org islam, kena dptkn surat sokongan dr pejabat agama utk nama baru..saya dah buat utk anak saya masa umur dia 1y++..selagi maksud elok,pejabat agama mmg sokong..mudah ja..

4y ago

👍👍👍

Len kali soh suami pergi daftar kecuali suami dah xda mmg xbleh buat apa dh la..ayah dh bersusah payah pergi daftar...saya dulu soh suami daftar walupun kami pjj tp dia balik tgk saya beranak trus dia settlekn semua...

5y ago

Hee inshaAllah amin.. tq lagi skali sis 💕

Boleh je, mcm sy haritu tp kna p pesuruh jaya sumpah laki bini kne setuju.. p JPN semula ckp nak buat pembetulan nama anak then dia akan kasi borang utk kita uruskan dgn psuruh jaya sumpah dah siap bru hntr..

5y ago

JPN nak suami isteri g pesuruh jaya sumpah tu.. kalau kita sorang je xdpt sis

Bole sis.. Tp kne mohon.. Sbb my cousin pun pnh cmtu.. Ayah dia tlg dftar kn mse tu, but org jpn type lain dlm sistem..😌 Cousin sy tu smpai nanges2 dlm pantang p jpn mbebel kat jpn.. Nseb bole tuka.. 😜

5y ago

Sama la sis. Dia taip lain dlm sistem. Sy tgk je nama lain terus nangis mcm apa. Sedih sgt rasa. Terus g jpn balik. Alhamdulillah blh tukar.

Saya dlu pernah mcmni. Nama sy sendiri salah eja. Bila dah dpt ic, terus saya request balik tukar nama sebab bukan salah kita. Typo dorg, jd masalah kt kita pulak. Pegi je jpn mohon tukar. InsyaAllah boleh

5y ago

Alhamdulillah..

Blh sis..tp kena p pesuruhjaya sumpah utk dpt Kan Surat Dr situ...try tny job,prosedur dia mcmana..blh ja tkr sis..cuma byk prosedur la..

5y ago

Blh ye tukar. Alhamdulillah kalau blh. Thanks sis.

Tgok website jpn. Sy pernah terbaca pasal tukar nama anak ni tp lupa pulak jawapan dia. Rasanya boleh kalau x cukup setahun lg.

5y ago

Sy ada tgk. Dia cakap kena mohon dulu. Sy prgi jpn dulu lah kot tnya. Tq sis.

Suami saya ada cakap haritu, boleh tukar selagi belum setahun.

5y ago

Ohh yeke okay2. Mknanya blh lg sbb anak 14hari. Tq2

Boleh tukar sis.. Selagi anak belum mencapai umur 1 tahun.

4y ago

Hee takpe sis tq soalan ni dh lama masa sy tgh pantang. Dah tukar hari yg sama jugak. Skrg anak dh nak 4bulan 🤭

Wkslm.. boleh rasa nk tukar.. kena pegi jpn semula

5y ago

Okay sis thank youuu