external cephalic version (ECV) prosedur pusingkan baby songsang (breech) kepada position cephalic

saje nak share pengalaman buat ECV. baru je lepas buat prosedur ni semalam. pregnancy dah masuk ngam 37 weeks juga semalam. sebelum prosedur tu mmg macam macam blood test kena buat. lepastu akan kena buat ECG( check jantung). kalau result semua cun, baru dr akan proceed untuk procedur ECV ( pusingkan baby dari breech position( songsang) ke cephalic position. by the way, sebelum procedur juga. mommies perlu puasa sekurang kurangnya 6 jam untuk preparation kalau kalau perlu proceed emergency czer lepas buat procedur ECV masa prosedur pulak, dr akan bagi ubat untuk lembutkan rahim, tapi ubat tu mmg akan buat jantung mommies jadi laju. thats why perlu buat ecg( check jantung) dulu sebelum buat procedur pusingkan baby. masa prosedur pulak, setiap orang rasa dia tak sama. bagi saya masa prosedur pusingkan baby tu memang terasa sakit sangat masa pusingkan baby sebab perut saya terlalu sempit dan tak ada ruang. ini jugak salah satu punca kenapa kepala baby tak boleh masuk ke laluan dia nak keluar tu secara natural. tapi mommies tak perlu risau. dr akan stop sekejap untuk bg mommies bertenang kalau rasa sakit. prosedur ni ambik masa sekejap je. dalam 10 ke 15 minit tapi bergantung pada keadaan. untuk pengalaman saya sendiri, lepas buat ECV tu mmg menggigil satu badan sebab terasa sakit sgt. tp mcm saya ckp, saya terasa sakit sebab perut terlalu sempit. jd tekanan masa pusingkan baby tu akan terasa kuat. siap je procedur, mommies terus kena baring untuk nak check CTG pula. dr akan monitor dulu pergerakan dan jantung baby. kalau prosedur berjaya lepastu bolehlah bersalin secara normal. untuk pengalaman saya, lepas buat procedur tu saya terasa ada contraction selepas dalam sejam siap pusingkan baby. tapi alhamdulillah, cuma false contraction saja. harini pulak saya cuma terasa sakit sikit dekat bahagian ari ari mungkin disebabkan tekanan masa pusingkan baby semalam. terima kasih mommies yang sudi baca pengalaman saya sampai habis.

8 Balas

sy pon buat ecv msa baby 37w tapi x berjaya slps 3x try tp baby x bg kerjasama.. msa dr pusingkan tu mmg rasa sakit sgt x selesa tp sy ambil nafas dalam2 dan ok sikit.. 3x try x berjaya, dr pakar turun tanya nk try lg 1x ke? sy tolak sbb sakit sgt dah.. trus dr decide utk emergency czer… rupanya baru sy tahu, masa dr tgh buat ecv tu baby sy lena sebab skrg dia dh keluar pon pkul 8 tu dia lena lg.. patutla baby x mau bg kerjasama

terima kasih sis..berikan info.esok scan baby lagi.jika masih songsang kena buat evc..dgn info sis berikan kurang sikit rasa takut dan berbagai2 perasaan yang hadir..semoga Allah kurniakan kesihatan.kekuatan dan dipermudahkan kita semua IBU2 yg bersalin bulan April.. Aamiin Allahumma Aamiin

3mo ago

sama sama sis. saya lupa nak cerita. sebelum procedur ecv perlu puasa dalam 6 jam untuk preparation sekiranya perlu emergency czer lepas buat ECV tu. saya doakan semoga allah mudahkan semua nya untuk sis dan baby sampai la waktu bersalin nanti.

Sy 33 weeks, masa appt kat kk, ada mntk tuk diorg refer untuk ecv jgk if baby sy xnk pusing ke bawah by next appt, Dr tu ckp ecv byk risiko dia so skrg hosp dah xbuat dah yg tu… either normal if baby pusing by 38weeks atau czer je…. Frust plak bila diorg xnak refer… huhuhuhu

3mo ago

apa yang saya tahu. mmg betul tak semua dr berani buat ECV. dan memang betul juga procedur ECV ada risikonya. dr pakar ada explain antara risiko dia, uri lekang, baby terbelit tali pusat. tapi mommies tak perlu risau sbb masa dan lepas prosedur dr akan scan baby semula dan akan monitor jantung dan pergerakan baby. in case ada yang tak cun, mmg kena terus proceed emergency czer lepas tu. lupa pula nak cerita, sebelum ecv kena puasa at least 6 jam untuk preparation kalau kalau perlu proceed terus emergency czer. takpe sis, saya doakan semoga baby sis cepat cepat masuk ke laluan. banyakkan senaman yang boleh bantu baby pusing masuk ke laluan. semoga semuanya dipermudahkan juga untuk urusan bersalin sis nanti

Wow hebat lah sis! First time baca pengalaman ECV this detailed. Semoga sis bersalin dgn mudah ya insyaAllah 🤲🏻 kuat mommy!

3mo ago

sekadar nak kongsi pengalaman. mana tahu dapat kurangkan rasa takut untuk mommies yang bakal bakal nak buat ecv juga kan. terima kasih untuk doanya ya sis

thank you for sharing sis. sy doakan sis dan baby selamat bersalin. moga baby cepat2 engaged ❤️❤️

3mo ago

alhamdulillah baby dah masuk laluan dah lepas dr pusingkan baby semalam. terima kasih untuk doanya ya sis

mashaAllah thank you sis kongsi experience. berharga sangat. moga selamat bersalin tau nanti 💐💜

3mo ago

terima kasih untuk doanya sis. saje share pengalaman untuk mommies yang bakal bakal buat ecv juga.

Thanks for sharing . Semoga Allah mudahkan urusan awak bersalin nanti

3mo ago

aamin inshaallah. terima kasih sis

buat kat hospital mana ye?

3mo ago

takpe sis, biasanya kalau baby dalam breech position. ada je jalan penyelesaian tu. kalau sesuai, dr mmg akan sarankan buat ECV. kalau tak , boleh bersalin czer. bg pendapat saya, tak kisah la bersalin normal atau czer. kita fikir positive, yang penting baby dengan ibunya sihat sihat dan selamat. mcm kes saya, baby mmg tak dapat masuk laluan secara natural sebab perut saya terlalu sempit dan padat. jadi sbbtu dr bagi pilihan samaada nak terus czer atau buat ECV.