Payudara lembut ringan

Saja sharing info yg sy dapat. (Sebenarnya nak tanya sini, tapi google & fb dulu, baru dapat jawapan.) http://www.pumponthego.com/payudara-lembut-tidak-bererti-tiada-susu/ Jika ada info tambahan dari yg lain boleh share2 di komen juga. Terima kasih.

2 Balas

Betul sis. Breast yg kerap dibiar bengkak sbb nk ‘kumpul’ susu tu tak bgs sbb bg signal yg takde baby yg minum. So nnt susu akan slowly drop. Terutama ms pantang, kalau tgh minum pastu dh kempis sikit jgn terus tukar breast, teruskan bg sbb ms tu susu dh pekat. Susu yg masa awal2 bengkak tu cair, tak naikkan berat baby. Just santai je bg susu tak perlu fikir tak bengkak je takde susu. Also saiz breast pn tak efek susu. Bigger breast tak bermaksud susu banyak.

5mo ago

Tq sis. Sy terfikir juga cukup ke x susu kalau selalu kempis sbb masa berpantang dulu selalu bengkak dan tpaksa pam. Masa ni baby minum guna botol sbb tak nak direct jadi nampak berapa oz dia minum. Skrg dah direct feeding, payudara selalu lembut. 2 jam lebih pun masih lembut. Kalau 3 jam ada bengkak sikit tapi tak bengkak mcm masa pantang sbb masih ringan rasanya. Tapi sy rasa cukup susu sbb pampers baby selalu basah.

betul info sis. breast bengkak/padat tak bermaksod susu kita meriah. itu petanda susu tak dikeluarkan secara effective. dan lama kelaman kalau tak dijaga susu akan drop breast lembut/lembik tak bermaksod susu xde. susu ada je. selagi kita jaga demand dan supply dr baby kita. selagi tu susu badan kita ada. mindset kita kena yakin susu ada dn cukup utk baby minum. masa breastfeed baby awak kena happy.