Hi pejuang susu ibu

Hi , saja nak bertanya pada ibu - ibu, apa perasaan ibu yg ‘struggle’ menyusu ibu secara direct n pump? Pernah tak rasa penat atau give up?

Hi pejuang susu ibu
18 Balas

saya takmau la komen panjang2. satg ada la kata saya ni komen tak membantu ,tau hentam saja 😏 . puan boleh join group breastfeeding dkat Fb, boleh baca depa punya sharing bab direct feed or pump ni... yg Penting semangat tu kuat nak penuhi keperluan baby. klau dah niat dari awal kena lah sedaya upaya tunaikan..

msa bersalin ank pertama sy stress sebab susu xbnyk. penat dah cuba segala petua tpi xjln. last2 terpksa bgi ank susu botol + susu bdn sebab takkan nak biarkan ank xkenyang. smpai skrng cemburu nmpk ibu2 yg ada rezeki susu bdn bnyk.

Sekarang saya tengah berjuang nak bagi baby saya minum susu badan sahaja. Susu saya tak banyak. Sekali perah dua2 belah breast dapat 3-4 oz sahaja. Tapi tak apa, ini baru permulaan saya. Marilah sama2 berjuang ye ibu2.

Pernah rasa penat. Sy cuba sedaya upaya utk bg anak fully bf. Tp suami tak supportive. Asyik kata bg susu formula pun boleh je. Kita beria pump, tgh malam pun bgn. Rasa tak dihargai sgt. Sampai susu pun drop 😞.

Ermm tapi prcaya laa . Selagi ada susu pump laa , sbb saya prnh giveup pump dpt 2oz sbb sebelum tu dapat banyak kan .. tiba2 sikit 2oz terus taknk pump sbb baby pun mmg dh cmpor susu fm .. last2 menyesal 🥲

2y ago

Menyesal kenapa sis? Blh share?

ofcos penat, tapi kita akan berbaloi. sbb susu ibu adalah susu yg terbaik. ofcos kita nak yg terbaik untuk anak. so penat mcm mana pun, kita akan cuba juga.

kalau pump rasa penat.. kalau direct ok even bngun bnyak kali sbb bby kuat mnyusu 😂

saya susukan anak 2tahun 1 bulan