Salam..hai ibu2..maaf nak tanya..ada x kt sini yg ada pengalaman gugur time pkp baru2 ni?mcm mana ye keadaan kt hospital

Risau sgt nk dtg hospital time pkp ni. Sbb byk hospital penuh da kan..

2 Balas

Setakt ni di hospital swasta di Kajang terkawal & tidak ramai @ penuh. Sy akan serah diri utk d&c di hospital swasta next week. Jumaat ni follow up semula - sekiranya confirm hny ade kantung shj spt minggu2 seblm ini - by next week mmg kene buat d&c. Utk pengetahuan, last appt ngan Dr pd 13/7 yg lalu - scan melalui tvs spt minggu2 sblmnya spttnya ikut LMP 9w3d tetapi hny kelihatan kantung berusia 6w3d. Sblm tu appt dgn Dr juga melalui TVS pd 5/7 - usia kandungan adalah 6w. Pembesaran kantung x memberangsangkan & tiada janin / yolk sac apatah lg heart beat & ade blood clot di sekeliling kantung. Setelah berbincang ngan Dr, husband & parent sy - sebulat suara semua suruh buat d&c disbbkan bimbang akan berlaku infection kpd rahim sekiranya tidak membuat d&c.

Kalau hospital kerajaan, boleh kata sesak sedikit dgn pesakit covid, lg lg dlm kawasan Selangor / KL. Kalau mampu ke swasta, sy cadangkan ke situ. Utk langkah berjaga jaga boleh swab test dlm 2-3 hari sebelum nk pegi hospital.