Hai, nak tanya siapa pernah positif gbs? Ada kesan pada baby tak selepas lahir dan lama x warded?

Risau sebab anak first 🥹#bantujawab #ingintahu #SeriusTanya

4 Balas

Bergantung pada situasi semasa si ibu dan anak. Selalunya ibu yang tak sempat diberikan antibiotik semasa labour, doktor akan pantau baby. Jika baby dijangkiti GBS, antibiotik akan diberikan. Jadi awak kena betul2 alert dengan tanda bersalin. - Contraction yang kerap - Blood show - Air ketuban leaking/pecah (yang kena extra alert sebab kantung yang melindungi baby) - Pergerakan baby kurang daripada 10x. *Cukup ada salah satu tanda terus pergi PAC. Jangan tunggu semua tanda turun baru nak pergi. Pengalaman saya, Alhamdulillah anak saya tak kena tahan. Kami discharged pada hari yang sama. Nak lebih info, awak tanya doktor apa prosedur bersalin, risiko yang ada, apa langkah yang perlu diberi perhatian. Tanya doktor ya.

2mo ago

baik, terima kasih for the info 🥰

kesan stiap org tak sama sis ..kalau baby ok boleh terus discaj ..sy dulu after bersalin ank terus msuk nicu 2 hari sbb oksigen drop .. then kne warded smpai 6 hari utk antibiotik

2mo ago

tk kne induce pon ..sy induce sbb overdue

depend hospital jugak ..ada org boleh je terus discaj ..sy gbs positif tgh tggu hari ..nurse da pesan baby nti kne tahan wad smggu on antibiotik

2mo ago

kan, kita ni risau sebab ni la first anak tiba2 positif gbs pulak, hrp yg terbaik je utk anak..mak sakit x pe jgn anak yg sakit ☺️

Takde kesan.satu mlm je kt hosp ampng (2 baby)..hosp swasta pn sy 2 mlm je (tu pn sbb czer)..alhamdulillah baby2 semua ok

2mo ago

Alhamdulillah, terima kasih share pengalaman 🥰