doktor ckp 10minggu ke atas bru ade nmpk janin.. sye pkai Hcg utk check setiap hari sbb insecure baby ade ke tak.. why??

13 Balas

takyah cek hari2 wak, selagi awak xde bleeding inshaaAllah okay je. kdg2 ada org perut dia tebal sikit jadi susah nk nampak awal2 kalau scan. nnti 12 minggu ke atas dah boleh nampak jelas inshaaAllah. awak jangan risau2 tau. kalau boleh taknak awak stress2. sbb baby pun akan rasa stress kalau ibunya stress. jadi banyakkan fikir +ve ya. teruskan je makan yg sihat, jaga makan, jgn minum manis2 sgt. amalkan makan sikit tp kerap. congrates awak! smoga dipermudahkan urusan

Why? Sebab mama adlh 1st mom. Perasaan takut tu mmg akan ada pada diri seorg ibu. Tp jgn ' terlaluv ye mama. seeloknya tak perlu check ari2. InshaAllah baby dlm rahim ibunya baik2. Nauzubillah ada bleeding tu yg abnormal. Kena pergi hospital. Jaga diri baik2 mama. Kalau penat buat kerja, rehat sekejap then teruskan pekerjaan. Moga dalam jagaaNya

Sy pn sama dgn sis.. Tiap 3 hari sy buat upt test tgk line makin terang tak.. Kalau boleh mcm nk ada scan machine tu kat rumah satu😂maybe sbb sy ada history recurrent miscarriages so sy paranoid sikit bila tau prgnant. Apa2 pn semoga kandungan sihat smpai dilahirkan amin ya rabb🤲

Rasa insecure tu tak elok untuk kita. Sewajarnya kita terus bersyukur bila mengetahui kita hamil, tawakkal. Pengalaman saya, kandung 8 minggu x nmpk embrio dan kantung makanan, thru abdomen scan, so doc advise buat scan thru vagina. buat jugaklah w. pun kena keluarkan duit lbh.

2y ago

@erra, alhamdulillah, kami baru buat details scan tadi. syukur, kandungan ok. teruskan istighfar 🤲💕

Take rest ye ibu, jaga mkn, jgn fikir bkn2 yg buat kite stress. Doc sy pun kata 10w ke atas nanti bru dtg scan lg, bru nmpak janin katanya. Yg kite dtg awal tu just nk tahu kedudukan kandungan betul tak.

lebih krg situasi sy skrg. mmg nmpk kantung tapi upt sy xjelas sgt. still samar. tp org kata sbb hcg xtggi lg.. hope sgt2 ada rezeki sy.. next week doc scan lg utk tgk baby... doakan sy ye..🙏❤

awk da brapa minggu? tak payah check upt dah. bazir. 7/8/9 weeks dah boleh scan tengok kantung. ada kantung inshaAllah ada baby. nnti 10 weeks keatas bru scan lagi skali tengok baby.

saya first time check upt double line..trus g scan..nmpk ada baby..tapi perut kempis je..jadi tertanya² btol ke ade baby😅😅 lps mkn buncit jap, pastu mbuang kempis balik..

Selagi tak ada bleeding baby ada awk. Kdg2 scan kat perut bawah 12weeks payah nak nampak. Kena scan ikut bawah baru nampak jelas. Membazir sis check upt hari2.

Saya pergi klinik swasta 6 minggu dah nampak heartbeat. Tapi scan dari perut tak jelas, so scan dari bawah.