Trying to conceive/ 3 tahun dan masih menanti...

Rasa down sgt dah kahwin 3 tahun lebih tapi tak mengandung lagi...baru2 ni ipar sy yg ttc 3 tahun juga dah mengandung 2 bulan...mmg sy rasa tersisih sbb tak dpt support dari suami dan keluarga...sy perlukan kata2 semangat...bila solat sy menangis merayu pd Allah...nak check doktor tpi sy tak mampu...duit ada utk tpi cukup utk sara hidup..sbb kena berhenti kerja..sblm pkp ada try berurut dlm 6 kali...mereka semua ckp rahim sy senget...tpi last haritu tukang urut ckp die dah betulkn peranakan sy...skrg ni sy tawakal pd Allah...tolong doakan sy ye semua...moga ada doa dikalangan kalian yg Allah makbulkn utk sy..Aamin

10 Balas

Sabar ya sis.. saya pun macam awak juga cuma dah 4 tahun menanti.. Keluarga mertua biras semua nya anak dah 3-4 orang (suami anak ke 3 dari 4 adik beradik lelaki n 2 lagi adik perempuan) siap bawak jumpa ustaz minum air dari bacaan Al-quran urut bagai.. Alhamdulillah walaupun doctor cakap tak ada apa2 masalah cuma ada anemia dan boleh dikawal.. Cuma bila jumpa orang yg dah lama tak jumpa soalan cm biasa smpai tak larat dah nk jawab.. Jadi, bertawakal & tabah mungkin sekarang Allah belum bagi lagi rezeki tu.. Inshaallah, bersukur sebab ada orang yang memahami & tak putus2 bagi semangat dan doa dan mana tahu selepas pandemik ni golongan macam kita akan ada rezeki untuk mendapat zuriat ke? 😊

sabar ya sis InsyaAllah nnti ad rezeki zuriat utk sis & suami. sy sblm ni pun setahun lebih jgk usaha. tapi tkde rezeki gugur 2kali. skrg ni alhamdulillah kandungan dh 8bulan due bulan 10 tahun ni. cuba sis usahakan makan folic acid n guna opk. sy bbrpa bulan mencuba sendiri tapi xlekat. asbab rezeki n usaha cara lain sikit guna opk lps period trus lekat. opk ni utk cek ksuburan jdi kita tau waktu sesuai utk conceive bby n waktu bila perlu brsama. murah je boleh beli strip d shopee je sis nnti seller akan guide cara guna tu.

Amiin, semoga dpt baby. Saya ttc lebih kurang 2thn. Sblm ni thn-1 ada mkn folic acid drp klinik skjp sbb doktor baik dia bagi utk sy yg ttc. Kemudian lps habis folic acid doktor bagi saya tak sambung beli mkn sendiri sbb suami kata tak perlu. Thn ke-2 saya mkn folic acid yg 400mcg setiap hari. Tak sampai sbln mkn folic acid 400mcg dh melekat baby yg baru sampai skrg. Wallahualam. Saya pun tak tahu baby melekat sbb apa in specific yg pasti sbb urusan Allah. Tapi itu je usaha yg saya buat selain doa & tak putus asa.

Untuk cek doktor, puan boleh pergi ke goverment. Pergi klinik kesihatan dulu. InshaAllah, bayaran RM1 dan bayaran RM5 setiap kali untuk klinik pakarnya (jika dirujuk). Cumanya mengambil masa sikit puan. Makan tahun. Tapi kita usaha kan. Sambil tu boleh amalkan petua petua yang ada. Jaga pemakanan, gaya hidup dll. InshaAllah. Moga Allah mudahkan urusan puan dalam mendapatkan kurniaan Allah.

asslmualaikm sya mcm tuu jgk 3 tahun mnunggu bru dpat rezeki alhmdlilah tp skjp ja Allah pinjamkan 4 bulan kandungn gugur..lepas setahun bru lekat balik...skarg dah 28 mnggu....sya brusaha iktiar mngurut cuba trunkan brat badan..makn suplimen set shaklie utk khamilan dan cuba ttc slma setahun alhmdlilah Allah kurniakan rezeki kedua..brkat kesabaran...

Assalamualaikum, sabar ea sis. Sy paham keadaan sis wlaupon xlalui apa yg sis rasa. Tp sy bole relate. Sy yg baru nk msuk setahun ni pon, mak selalu tnya bila nk pregnant. Suruh pg cari ubat ke pg klinik pkar ke. Adik yg baru kawin pon da pregnant. Kita Jadi stress. Sy doakn moga sis diberi rezeki untk dpt zuriat. Aminn.

semoga sis kuat..sy dah 4 tahun kawen belum ada rezeki anak lg.sedara terdekat duk canang kat orang kampung kata saya mandul..tapi biarkan je.sy fikir..ada anak tu rezeki.tak de anak pon rezeki..kita tak di soal di akhirat tentang tanggungjawab mendidik anak.

Moga sis kuat...moga ada rezeki sis lps ni..mkn acid folic dan makanan berkhasiat

semoga ada rezeki sis untuk dapat zuriat.. Aamiin.

amin