Asma boleh bersalin normal ke? Ada risiko tak baby berjangkit asma bila dah lahir?

Rasa down bila childhood asma dtg lagi bila dh kandungan masuk 7 bulan.

2 Balas

Hi sis , saya pengguna sebutamol(pump biru) dan seretide(pump purple plg kuat) sbb asthma . Asthma bukan penyakit keturunan yg berjangkit . Plus sy ada masalah jantung bengkak , alhamdulillah pakar verify saya tak ada masalah untuk bersalin secara normal . Apa2 pon ikut segala nasihat doktor, jgn miss checkup , monitor kekerapan asthma awak dan penggunaan pump . Drg akan buat assesment untuk plan delivery. Apa2 pon sediakan mental bersalin normal atau czer bila dah tahu kita ada risiko2 . Even tak ada risiko pon bila2 je blh kena emergency czer sbb risiko2 last minit macam baby lemas, baby songsang . So jgn down , prepare mental untuk segala kemungkinan. Stay positif supaya baby kekal sihat ☺️