Asma boleh bersalin normal ke? Ada risiko tak baby berjangkit asma bila dah lahir?

Rasa down bila childhood asma dtg lagi bila dh kandungan masuk 7 bulan.

2 Balas

Hi sis , saya pengguna sebutamol(pump biru) dan seretide(pump purple plg kuat) sbb asthma . Asthma bukan penyakit keturunan yg berjangkit . Plus sy ada masalah jantung bengkak , alhamdulillah pakar verify saya tak ada masalah untuk bersalin secara normal . Apa2 pon ikut segala nasihat doktor, jgn miss checkup , monitor kekerapan asthma awak dan penggunaan pump . Drg akan buat assesment untuk plan delivery. Apa2 pon sediakan mental bersalin normal atau czer bila dah tahu kita ada risiko2 . Even tak ada risiko pon bila2 je blh kena emergency czer sbb risiko2 last minit macam baby lemas, baby songsang . So jgn down , prepare mental untuk segala kemungkinan. Stay positif supaya baby kekal sihat ☺️

Insya Allah boleh dgn pantauan doktor. Tanyakan soalan asma boleh berjangkit ni pd doktor ya. Daripada pengalaman saya yg berharap sangat bersalin secara vaginal birth, tak perlulah fikir perkara tu sangat sbb kita tak tahu keadaan semasa bersalin tu hingga kita study urusan selepas bersalin secara vaginal birth sahaja tanpa study utk czer. So, kena buat persediaan mental dan fizikal sebelum bersalin samada secara vaginal birth atau czer.