perancangan awal d dlm kehamilan utk mengurangkan kuning bby

Kalau mengikut jenis darah sy adalah darah jenis o+ .. Klu mengikut kate2 yg d war2kan darah jenis o risiko utk ank mndapat kuning atau jaundice tinggi.. Jadinye sekarang ,klu ade care semase dlm kehamilan ni sblm bby di lahirkan dgn care pemakanan kite blh kurangkan kuning bby slepas d lahir kan.. 1 petua sy dah dapat dr sahabat2 amal kan susu kambing n kurma 3 biji setiap pagi n sblm tido mlm di usia kehamilan 5 bln dan ke atas.. Klu ade petua2 lain yg mummy2 nk konsikan d atas dasar pengalaman masing2 #ajomkongsitipsmummy2..

6 Balas

First pregannt..alhamdulillah ank xde kning. .dlm mse pregnant org akn ckp nty dlm pntg sush skit. .sbb kte x tau keadaan bby lg..kning ke ape ke..kalo knong tgi nk slalu ulang alik klinik or hosp..sye x amik port ape org ckp. .pk postf je. .if bby lahir ade kning. .kte trima. .2 laa dgaan kte utk bby. .alhamdulillah..ank lahir mmg xde kning. .tp ble nurse kk dtg uma. .dye cek tgk mcm ade kning skit. .so 1 hary je sye p cek kning bby. .mmg doctr pon tkjut baby 1000 dlm 1 xde kning. .pk pstf je ye mommy. .Kalo kte. .lg la blegar2 kt kple otak 2. .☺️..sye darh B+..usbnd sye x ingt. .🤭

4y ago

Mmg kesian. Sbb ada juga saudara yg terpaksa stay berminggu d hospital sbb jga anak kuning. Jga ank kuning ibu, ibu pun tidur ja mana2 d nursery tu. Sy yg bersalin kedua kali warded 4days on antibiotik sbb suspect gbs. Tp baby xda kna jangkitan kuman. So boleh awal blik. Spttnya kna tahan 1mggu 😂lma nya rsa jam berputar. Bru 6weeks sis. Tp blm buka buku pink. Amen sis

Alhamdulillah saya ibu rhesus negatif tapi baby positif kuning langsung takda, Masa 4 bulan saya minum nufinest sebanyak 24 botol sehari sebotol, Masa 7 bulan saya makan minyak kelapa dara, Masa 9 bulan saya minum susu rizqi mamadil, Yg saya ikhtiar utk kurangkan kuning nufinest tu memang bagus, Boleh cuba kalau betul tak nak baby kuning, Insya Allah mudah sangat berpantang tak perlu check kuning

Tips sy pula, kerapkan menyusu anak. Makin kerap dia buang air kecil & besar. Mmg cepat hilang kuning. Sebenarnya benda tu xda kaitan dengan susu kambing etc. Sayang duit beli susu kambing mahal

4y ago

agaknye sis ni tersilap tengokla tu 🤭 tkpe la dimaafkan hehee ✌🏼😁

Kalau sy, mak sruh sya bt bubur kcg hjau tu dngn gula merah , rebus mcm tu ja , insyaAllah kuning taktnggi

Nurse bgi tahu... 2 bulan sbulan nk lahir msty ambik anggur hitam... 1 hari 2/3 biji amal smpai lahir...

🤗