Assalamualaikum... sy nak bertanya sekiranya haid tidak datang 2bln kadang2 datang tidak dijangka

punca & knp ye ? solusinya??

5 Balas

Waalaikumussalam. Sis kena jumpa doktor utk solusi. Perempuan kena period setiap bulan klau x pregnant baru normal doktor pakar O & G kata. Saya jenis period setiap bln kecuali pregnant cuma tarikh je berbeza tak sama mcm anak dara dulu period pd tarikh yg sama or delay max 3 days kalau terlampau stress etc tp tetap period bln yg sama. Ada kajian mengatakan kalau kita tak period tapi tak pregnant bermaksud kita tak mengalami ovulasi pada bulan tersebut. Wallahua'lam. Boleh tanya sendiri doktor pakar O & G utk kepastian. So better jumpa doktor kalau tak mcm mana nak pregnant? Kena ovulasi/telur ovum matang baru boleh pregnant. Tolong jaga pemakanan & minuman supaya dapat period yg cantik.

Bila kita brkahwin, hormon kita berubah2.. ade stgah org boleh stabil haidnya tiap bulan, ade stgah org trmsuk sy mmg haid mcm chipsmore.. nanti klu mmgandung hormon berubah lagi, dh brsalin, hormon berubh lagi.. jadi, punca dia kurg diketahui, melainkan sis buat pmeriksaan..hehe..

seeloknya sis jmpa pkar ya ..sy lpas kwen period tdk teratur bila jmpa pkar sy ad pcos yg sukar utk mngndung tp alhamdulillah dgn izin allah 6 thun prkhwinan kmi sy di sahkan mngandung🥰

punca dan solusi kena jumpa doctor pakar puan.

hrmon x stbil sis..sis rsau rjuk doc trus