kandungan saya 9minggu 3 hari.. sekarang bulN Ramadhan kan, saya berpuasa mcm biase. boleh kan..?

19 Balas

Saya start je ramadhan mabuk taktahan bau apa semua takboleh lepas makan confirm muntah. Dah mntk izin suami ckp xlrt nak puasa bukan sbb ngada ngada. Tpi mmg tkbuleh. Rasa loya berpanjangan. Sehari 3 kali muntah. Skrg bru 8weeks 😭😭😭😭 Nak baby tpi xnak mabukk 🤣🤣

2y ago

ehehehe nak baby xnak mabuk tu susah nak dpat kan.. redha jela ponteng puasa.

ikutkan 3 bulan pertama tak digalakkan berpuasa sebab kandungan pun masih baru. seeloknya rujuk dengan doktor sebab tubuh badan tiap orang pun tak sama kan. sesetengahnya tengah alahan. kalau nak cuba boleh ja rasanya cuma bila rasa tak tahan terus berbuka. takut jejaskan kandungan.

2y ago

InshaAllah Aamiin tqqq

Doktor sy kata boleh puasa, xda masalah, kdungan 9 minggu juga & sya menyusukan baby 1 tahun lebih at the same time. Tp air kena minum secukup nyq, makanan nak yg xbersantan & benda manis klau boleh elakkan. Cuma klau betul2 xlarat, boleh buka puasa.

2y ago

wahhhhh... puan kuat alhamdulillah.. doakan saye kuat jugak.

ikut kemampuan lah sis,klau mampu boleh ja posa...mcm sy skrg 14week mmg ambik kptsan xposa sb xbrni ambik risiko risau kandungan&sy ada rsa nk ptam,ketar bdan...so mmg xkn posa,lagi pn baby juga perlukan zat utk membesar..nti boleh ja gnti posa balik..

Saya kalau puasa jd muntah air byk kali. Maybe angin tolak. If makan tak rasa sgt angin tak rasa mual. Jenis sy pulak bila muntah perut jd cramp yg sakit tu. So sy buat keputusan untuk tk puasa. Insyaallah apa pun keputusan ibu2, itu adalah yg terbaik.

2y ago

InshaAllah.. sama lah alahan saye agak kuat..

kandungan saya 6week 4hari.. cuba puasa.. alhamdulillah cuma mabuk sebelah malam plak... makan muntah... ikut ketahanan masing2, kalau x larat, x perlu puasa... kesihatan baby kena diutamakan.. terdahulu anak pertama dan kedua memang x boleh nk puasa.

2y ago

semoga yang baik2 sahaja utk kita semua

Saya hrini tak puasa, sebab dah start xlalu mkn, Tak ada alhan pon cuma mknn xbole masuk, nasi semua xnk mkn, dh cuba lama2 rs kembang tekak, sepruh senduk pon xbole hbs

2y ago

sama saye makan muntah makan muntah..

Perempuan ni kalau xperiod mengandung kalau xmengandung bersalin 😂😂 itu jela putaran diaaa. Tak kena bulan puasa tuuu jarang jarangg. Selalu sgt target bulan puasa 🤣

2y ago

Hehehe bertabah lah momy yeeee demi sikecil dlm perut

3bln pertama xgalak puasa sbb bru nk membentuk dan perlu kn khasiat.. puasa leh ganti ank xdpt gnti..

2y ago

okay2 paham.. x puase dh ni 😅

Sy kandungan 9 minggu 4 hari.. setakat ni takde alahan sgt, 4 hari puasa penuh lg.. xtahu la ke depan hari macam mana pulak

2y ago

owhhh alhamdulillah xde alahan.. sy alahan agak kuat cmpur post covid. pertama puase semangat.. hari kedua dh sakit perut angin. xleh dh.. ingat boleh tahan. pastu jdi panik banyak bce org tulis bahaya kandungan x dpat nutrisi memule ngandung klau puase.