Anda Ibu Hamil & Berpuasa?

Psst....Ada tak dekat sini ibu-ibu hamil yang berjaya berpuasa penuh hingga ke hari ini? Jika ada tolong komen dekat bawah kejap, Min nak tengok. Hehehehe..

Anda Ibu Hamil & Berpuasa?
58 Balas

alhamdulillah hari pertama puasa Smpai ke enam Sye puasa penuh .. lepas hari ke tujuh tu ada appointment kt klinik.. katanya ada sangkut urine kotor 🥲 terus doktor bagi ubat dan tidak berpuasa 4kali sehari kena makan ubat .. last smlam habis makan ubat .. tpi hari ni tak jadi puasa sbb lambat bgun sahur 🥺🥺🥺😭 insyaallah esok Sye akn puasa penuh .. da 32 mngu 4 hari .. kadang tu perut sakit sgt2, tambah Sye niaga bazar utk cari duit tambahan buat bersalin nanti .. doakan moga baby sihat2 sempurna dan selamat melahirkan 🤲🏻dan buat mommy's2 semua juga yg berpuasa

tahun lepas sy pregnant 2 bulan dan alhamdulillah dpt puasa penuh. agak penat sbb bekerja tapi masih mampu bertahan. tak pernah skip sahur dan waktu malam akan minum air banyak. alhamdulillah kandungan pun sihat. puasa tahun ni baby 4bulan dan sy breastfeeding baby. sehingga hari ni alhamdulillah masih puasa penuh. hopefully tahun ni pun dapat puasa penuh 😊

alhmdulillah. stkt ni blh puasa pnuh lg. ngam2 start puasa tu alahan hilang.. skrg 18 mggu. cuba tahan lapar. mgkin sbb 4 bln lbih. msih lg blh tahan lapar. kalau dh 6bln ke ats. dlu sy mmg blh smggu je lpas tu. mmg lembik klu xmkn. 3mggu xpuasa. kali ni mmg sy doa sgt. biar dpt puasa pnuh

Alhamdulillah berpuasa penuh, cuma baru harini berbuka awal walaupun badan ok xlapar tapi sbb tak rasa movement baby, lepas makan dan minum baby terus bergerak gerak, legaaa sgt kalau takk asyik fikir sahaja.. 27weeks preggy

Hanya mampu berpuasa 2 hari je awal2 haritu.. start tak puasa sbb perut mengeras sampai cramping and slow movement. For now saya mmg niat puasa tpi by lunch saya akan buka. Puasa boleh ganti tpi sedih la tk dpt puasa dgn sempurna

4w ago

awak perut mengeras and slow movement ada pergi hospital tak? saya tgh jadi camtu skrg perut mengeras lama n baby gerak halus sangat tu pun kena kacau dia dulu baru dia gerak. nak pergi hospital tp minggu lepas saya dah pergi sbb baby gerak slow pastu Dr dah check n mmg baby tak banyak gerak sbb tak dapat tenaga n Dr advice jangan puasa. lepastu saya kena bebel dgn nurse katanya saya mengada taknak puasa and tak reti kira gerakan baby sbb dia check ctg ada ja pergerakan. bila dah kena kata mcm tu dgn nurse ni jadi kali kedua saya jadi fikir panjang nak pergi hospital walaupun risau keadaan baby sbb teringat kata2 nurse tu mcm diri ni yg over🫤

Alhamdulillah masih berpuasa penuh n looking forward sampai ke akhir n sambung syawal 6 hari. Amiiiin insya Allah.. semoga ibu2 yg lain pun mampu.. tapi kena fikir kesihatan juga. Tak mampu boleh ganti lain hari..

Sy 33w sampai ke harini xblh nak puasa lagi.sebab sehari sebelum puasa sy kene tahan wad sebab pedih ulu hati.semalam dah puasa smpai kul 2 tapi tiba tiba rasa angin terus berbuka

2 tahun lepas, berbuka awal selama 18 hari sebab GDM, sarat hamil dan prosedur IOL. Lepas tu diharamkan puasa sebab nifas. Selesai ganti sebulan dan bayar fidyah sudah.

Saya dan puasa 9 hari , lekat gdm mkn ubat terus doc tak bagi puasa , ni kalau doc bagi puasa mesti habis saya puasa ni sebab saya memang suka berpuasa 😭😭

4w ago

Gdm kalau control diet x risau sgt , yg on ubat n insulin tu la bahaya sikit sebab dua tu tahap tggi gdm

sy bekerja. cikgu lagi. byk guna energy. dh sarat 8bulan. alhamdulillah masih puasa penuh sbb energy sy ok. baby movement pun ok.