Hb sy selalu low. Dr suspeck sy ada talasemia. Apa ptut sy buat? Adakah akn effect pda baby?

Pregnnt 1 st baby, 14 weeks

6 Balas

ya,hb rendah akan bg kesan buruk pd ibu dan bayi dlm kandungan. sbb tu bila hb tak cantik nurse bising. sy dulu anak 1st hb selalu rendah,pernah drop sampai 7.2. ada ambil sample darah utk talasemia,tp negatif juga. nasib baik last trimester hb naik 10 ke atas sampailah bersalin. sis boleh baca kesan anemia dlm buku pink

sy talasemia alpha. ikut je apa yang nurse suruh makan apa semua. InsyaAllah kadang kite je carrier, anak takde pun. jangan risau2. talasemia ada ubat naikkan hb dia sendiri. cuma hb rendah tu mmg ye. nak naikkan pun takkan sampai 10. nasib2 je. makan makanan yang naikkan hb ok.

Talasemia mmg akn efek dkt ank . Talasemia nie dia ade care yg lain tuk treat dia sbb ape2 vit yg mkn contoh zincofer ke atau ubt yg masuk melalui drip pun hb akn susah nk naik . Dan sentiase dipantau dgn dokter nnt . Bby dh lahir pun nnt akan kne pantau dlu .

better check untuk confirmkan betul ke ada talasemia? and kalau sis ada amik folic acid, sepatutnya hb tu takkan low..

Banyk effect nya bole rujuk dkt bku pink

talesmia mmg akan efek anak