Air gula 12 weeks

Pregnant baru 12 minggu lebih. Next week dh kena minum air gula. Normal ke? Bukan patutnya 25 minggu ke atas ke

15 Balas

Umo 23 tahun kebawah takperlu minum air gula kalau tkde familyhistory kencing manis Tapi kena minum air gula klau berat naik mendadak 2/3kg permonth Tapi umur 25 keatas mmg wajib minum 1x 24-28week mcm tu tapi tgokla kalau ada apa2 nurse mmg minta minum 2 kali.. Sy kena minum 2 kali sbb bmi xcantik and 1x lg masa 24-28week nanti..

Minum air gula 2 X sis sepanjang mengandung. Kalau mcm sy, tak perlu minum air gula. Tahla.. dr yg kata tak perlu. Sy pun tak pasti sebb apa. Skrg sy dah nk memasuki 20W. Sy tiada sejarah fam ada kencing manis. Umo pun 23 tahun ni. Mungkin next perlu kot

2y ago

25 tahun ke atas kena. 25 tahun ke bawah xperlu. tp kalau ada sejrah kluarga kencing mnis,kena juga. mcm sy 26 kena juga sekali walaupun takde sejarah kluarga kencing mnis

Minum air gula : 1.Ada sejarah kencing manis keluarga/1st pregnant 2.bmi tak normal 3.berat naik sepanjang tempoh kehamilan 4.umur 25 tahun keatas Saya masa 1st pregnant minum 2 kali. 1st sbb bmi tak normal and 2nd berat naik spjg pregnant 😁

25tahun ke atas,BMI x normal & ada history kencing manis…kne minum 2x.Sy 12wks & akn datang 28wks Pregnant 2nd baby… kne minum 3x.Sbb yg 1st minum,result x valid.So nurse suruh repeat.Allah je tau camna rasa siksa nak telan air gula tu 😆

presedur sekarang memang 2 kali sis test air gula. faktor umur lebih 25thn pun ye jugak katanya

normal je sebab ada family history , saya pun kena minum masa 11w , nanti 28w kena minum lagi.

Saya minum sekali minggu 17 dan sangkut GDM. Saya ada family history kencing manis.

Normal klu bmi x cantik plus fmly history ada kencing manis. Sy kena 2kali (12w & 28w)

2y ago

Pada tt yg minum 2x, mungkin sbb usia & sejarah pregnant sblm ni jd faktor. Sy ckp bdsrkn pd ibu2 yg 1st time pregnant. Adik ipar sy bmi normal; minum 1x shj, tp sangkut.

sy 11/5 aritu minum air gula masa kandungan 7w 😅 lagi la awal 🤧

normal sis. .sy pun mnum awal hritu , nti akan repeat lg sekali. .