setahun 4 bulan masih tak bercakap. hari2 cuba bercakap dgn dia tp still takde words yg keluar

7 Balas

tkpa sis truskan usaha ajar ank brckp, ank sedara sy 2 thn bru ckp sbb dia isap puting. lps cabut puting petah ja brckp, ank sis isap puting tk? kalau isap cuba perlahan2 kurangkn, kadang puting ni buat ank berat mulut utk brcakap sedangkn diorg boleh brckp. ank sy 8 bln dh boleh brckp bnyk alhamdulillah. skrng 1t 5bln dh boleh ckp bg jd ayat 2-3prkataan cuma ada jelas dgn tk jelas tp masih boleh faham. InsyaAllah sis cuba ja pasti boleh tk kisah ank puting atau tak kan.. 😊

sama laa ank sy setahun 4 bulan jugak.. tpi sy ckp pape dia boleh fham ..kdg try jugak sruh dia sebut mama tpi dia lari tknk pon sebut ..geram kdg😂 taktau nk ajar mcm mne ..gadjet pon bru sbulan ni try bgi tpi kalau bukak video yg ajar words tu dia tknk tgok 🥲

Terangkan satu satu. Jangan cakap laju-laju. Contoh: air tumpah, sebut tumpah tumpah. Masa mandi sebut mandi mandi. Nak pakai baju cakap baju seluar. Kena ulang banyak kali. Semoga dipermudahkan & anak dapat ikut. Amin.

Salam sis cuba cakap slow slow pastu sis cuba cakap words tu dlm bahasa baby sikit tapi jgn pelat sngt. Ajar yg simple simple dulu and wktu ckp tu buatlah kontak mata. Moga Allah permudah urusan sis amin .

sama la sis..anak sy pon x reti berckp..dia nk ckp tp dia xnk bukak mulut..hari2 ckp dgn dia pon sama..dia blas balik ckp kite tp mengomel x bukak mulut..sabau je la

Cara sy akan ulang2 bila buat sesuatu action tu & if bapak dia yg ajar mmg wah senang je dia mengikut. & 1x sehari sy akan bukak ms rachel.

Macamana berbual dgn anak?