Assalamualaikum semua nk tnye la Sy ad msalah ala yg trok muntah je cmner nk buat ye Sy masuk 3bulan

6 Balas

sebelum ni saya alah teruk jugak. 3bln ulang alik kk dan hospital tambah air, masuk wad. makan minum takda selera langsung. boleh makan pun lepas dr masukkan ubat tahan muntah secara drip saja. ubat oral langsung tak boleh makan. ada sekali masa pgi klinik swasta dr suggest beli ubat thn muntah dri farmasi. jdi sya ambik veloxin. so far alhamdulillah dah boleh makan mcm biasa. kandungan dah nak masuk 5 bln. alah tu masih ada sikit2. tapi dah boleh makan. sis kena sabar banyak2 ya.

2y ago

in Shaa Allah sis MMG knee kuat jela sbb xnk tahan wad ag

saya jugak alami yg sama. masa buka buku 77kg selang 5 hari turun 1 kilo lps tu selang 7 hari berat sy dah 73kg. doktor ckp normal tuk ibu² hilang berat badan pada trimester pertama sbb morning sickness teruk & aversion xda selera mkn. minum air putih pun muntah. alhamdulilah apel ngn roti masuk so dua benda tu jer la sy mkn buat masa sekarang. harap² x la sampai gantung air bagai sbb urat sy kecik masuk air pun boleh lebam 😅

2y ago

Sama²..

Pergi klinik, beli ubat VELOXIN. bagus ubat ni sangat membantu. Sy awal pregnant pun makan ubat ni. Makan sebiji je waktu nak tidur. Kalau serasi,, 1 biji sekali makan je dah berkesan. Esoknya bangun tidur dh takda alahan. Dah bolehla nak ejoy makan macam biasa. Cubalah ya. Sy berjaya lalui first trimester tanpa alahan yg teruk. Skrg sy dah 5 bulan. Alhamdulillah.

2y ago

Sy doakan sis dipermudahkan urusan , baby sihat dan ibunya juga sihat. Semoga sis sembuh dari alahan ya

Waalaikumusalam. Puan pergi jumpa dokter dulu untuk check keadaan pua n takut puan lemah sebab kekurangan air dalam badan. Samaada dokter masuk air atau beri ubat tahan muntah. Sebenarnya dekat pharmacy ade jual pil tahan muntah mmg berkesan cuma utama pergi jumpa dokter dulu untuk check keadaan diri.

saya pon baru baik & boleh makan sikit sikit dah . mmg tak boleh buat apa redha je sampai checkup turun 5kg , refer hospital masuk air 😮‍💨 sis boleh try masuk air untuk bagi ada tenanga sikit .

2y ago

Pergi klinik, beli ubat VELOXIN. bagus ubat ni sangat membantu. Sy awal pregnant pun makan ubat ni. Makan sebiji je waktu nak tidur. Kalau serasi,, 1 biji sekali makan je dah berkesan. Esoknya bangun tidur dh takda alahan. Dah bolehla nak ejoy makan macam biasa. Cubalah ya. Sy berjaya lalui first trimester tanpa alahan yg teruk. Skrg sy dah 5 bulan. Alhamdulillah.

makan ubat muntah