ank saya 1 thn 4 bulan masih lg tak bercakap hanya bubbling mamama bababab yakayaka. saya risau

2 Balas

Saya mmg bagi screen time tapi cuma di tv saja. Sbg surirumah mmg tak dapat elak utk bagi dia screen time sbb kita ada banyaaaak sangat kerja nak diselesaikan. Tapi saya mmg kurangkan bagi tengok cartoon. Anak banyak sangat belajar words dari real show mcm Ms.Rachel, Kalam Kids, Blippi. Alhamdulillah sebelum 1tahun dah banyak meaningful words. Mungkin puan boleh cuba dengan Ms Rachel sbb dia ajar cara yg betul untuk communicate dgn toddler dan preschool kids. Dalam masa yg sama kita praktik cara yg dia ajar. Suara kena high pitch sikit, menyanyi, menari, tunjukkan face expression, ambil tangan anak dan gaya gayakan, dan mcm2 lagi. Saya dekat rumah dah mcm cikgu teater, tapi alhamdulillah sangat2 anak dah 1y 4m banyak dah words dan boleh tolong buang pampers dalam tong sampah hehe. Saya doakan anak puan terang hati dan menyenangkan hati ibu bapa, InshaAllah.

Ibu ayah Teruskan berbual dgn anak guna bahasa yg lengkap dan betul. Elakkan/ kurangkan screen time.