Macam mana cara suruh bayi 10bln mahu makan ? Sebab anak saya susah mahu makan .sikit2 jak makan

13 Balas

comel baby 😊 . nak tanya graf dia ok ke, tinggi berat ok? kalau ok, xperlu risau.. umur 10 bulan baby byk benda nak achieve, mudah distract dari nk makan. nak belajar jalan lah, nk tumbuh gigi lah, nk mula komunikasi lah, mcm2. mmg selera ke laut. saya juga hadapi masalah ni masa anak around umur yg sama. tp momy jgn putus asa, cuba je bagi pelbagai jenis hidangan, especially yg boleh bergesel dgn gigi dia sbb takut dia rasa gatal gusi nk tumbuh gigi. bagi solid food, kentang goreng ke, lobak kukus ke, jagung rebus ke, brokoli kukus ke, cekodok ke, sesuatu yg dia boleh pegang la.. bolelh juga cuba bubur, mgkin dia x selesa dgn makanan keras ke, bubur jagung ke, bubur ayam ke, mash potato ke. terus kan je usaha mommy feed baby tau, jgn risau pada penerimaan dia. kalau dia ada selera dia akan makan juga.. sabar, jgn risau melainkan anak jatuh sakit tu kena risau la, kalau anak ok2 je, aktif je, sihat je.. jgn risau tau.. benda mommy boleh control, is penyediaan makanan, benda mommy x boleh control is penerimaan baby. harap dpt ease your worries sbb saya pernah laluinya..

Tukar tekstur makanan mcm anak sy Umur 8 bulan dh mkn bubur biasa dia xnk bubur blend or apa2 mknn baby yg hancur sgt tu. mula2 sy risau xtau kenapa xnak mkn, dh bagi ubat yg doktor suggest termasuk Appeton tu untuk galakkan dia mkn semua x jln. Lps tu mak sy cdangkan try bubur biasa tanpa blend mungkin dia dh ada gigj dia nk feel mkn lebih. Syukur mmg betul rupanya sampai mkn 2 mangkuk boleh habis. Masuk 10 bulan dia dh mkn nasi biasa apa yg kita mkn dah xnak bubur lagi dh. Dia akan muntahkan balik, kdg2 kena buat study jugak pasal anak2 ni especially first time mom mmg susah sikit la semua xtau knapa tu knapa ni sampai gelabah byk kali jumpa pakar kenapa anak sy xnk mkn sy dh bagi itu ini semua x jln rupanya dia punya level nk advance lg 😅

Hi mom. Cuba buat messy eating. Memang makan bersepah tapi boleh buat anak tertarik untuk makan. Bagi baby pegang makanan tu sendiri. Kalau makanan tu jenis puri, boleh preload makanan anak ke dlm sudu dan bagi dia yang masukkan sudu ke dlm mulut. Kalau sebelum ni selalu offer yang blend, patutnya by 8 months baby sudah kena tukar texture makanan. Cuba try offer makanan texture. Contohnya boleh bagi brocoli yg di steam, x perlu lenyek. Asalkan lembut dan senang untuk baby pegang dan makan. Apa pun mom boleh follow dr amalina (ig : amalina_mohd_daud). Banyak post menarik dari beliau untuk menarik minat baby makan. Kita usaha ya mom. Jangan giveup.

alololo..tomey je awak 😍 kalau bby makan siket²,tu normal mmy. masih okey lagi. mmy boleh tukar² menu. kadang budak jemu,tapi dia tak tau nak cakap. anak² saya dulu pun macam tu. kalau bby tak nak bubur,cuba tukar mee ke,mihun ke,bagi buah ke,roti,biskut..

Kalau sikit² ja makan masih okay. Kalau tak makan langsung tu merisaukan. Kalau anak masih menyusu bagi gap contoh bila anak bangun bagi makan dulu lepas tu gap beri susu. Kena utamakan beri makan dulu sebelum beri susu

2y ago

Okay sis. Sama²

klu mak sya bg Ribena original yg kita kna bancuh tu .. so nnt bancuh tanpa gula n bg dia minum, lgpn ada vitamin C n in shaa Allah bleh naikkan selera mkn anak

kalau lgsg x mkn tu yg x ok. boleh kurangkn susu. budk dh boleh mkn. jdi bg susu 2 atau 3x sehari cukuplh..😊 try bg vit appetton..

alaaaaaaa tomeynyeeeee :D takpe skit skit makan asalkan dia mahu..bagi kerap je..bagi fruits

join group fb Happy Baby Foods Malaysia.ada banyak tips pemakanan bayi.

bgi appeton drops insyaa ALLAH nti dia Ada selera mkn..